Svijet

(VIDEO) Eksplozije odjekivale na Krimu: Ukrajinci napali ruski aerodrom, ovo je oružje koje je upotrebljeno

Ukrajina je tokom noći uspješno napala ruski vojni aerodrom u okupiranom Džankoju, na Krimu, koji je i ranije znao biti meta dalekometnih projektila.

Napadi na Krim
FOTO: NOELREPORTS/TVITER/SCREENSHOT

Niz video snimaka prikazuju snažan požar s popratnim detonacijama na aerodromu.

“Džankoj” je aktivno uzletište na okupiranom Krimu, gdje je stacionirana 39. helikopterska pukovnija 27. mješovite vazduhoplovne divizije 4. zapovjedništva vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane Južnog vojnog okruga Rusije.

Zatvoren je i obližnji auto-put, a zvanični ruski izvori za sada ćute o napadu i njegovim posljedicama. Ruski vojni blogeri na telegram kanalima potvrđuju napad i ističu da je on izveden raketama ATACMS, prenosi Blic.

Pročitajte još

Šta su ATACMS rakete

ATACMS, što je skraćenica za Vojni taktički raketni sistem koji je proizvela američka kompanija Lokhid Martin, omogućava ukrajinskim snagama da prodru dublje u teritoriju koju kontroliše Rusija.

Sistem omogućava ukrajinskim snagama da pucaju na površinske mete sa sigurnije udaljenosti, umijesto da idu sve do prve linije da bi pogodili udaljenije ciljeve.

Novije verzije ATACMS-a imaju maksimalni domet od preko 300 km.

ATACMS je najnovije u nizu oružja koje je Bajdenova administracija u početku odbila da obezbijedi Ukrajini, ali se predomislila. Kijev je tražio to oružje više od godinu dana.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu