Banjaluka

(VIDEO, FOTO) Kladionice na školskom pragu, đaci na odmoru trče da odigraju tiket: Zašto Srpska nema zabranu, kakva postoji u Srbiji?

Kladionice, kockarnice i druge objekte u kojima se organizju igre na sreću, zabranjeno je otvarati u krugu od 200 metara od škola. Ovako je to propisano zakonam, ali u Srbiji. S ove strane Drine ograničenja nema.

kladionica pored gimnazije
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

U Srpskoj zakon ne brani otvaranje kladionica takoreći na školskom pragu, a ako takva zabrana i postoji, niko je ne zarezuje. Da je tako, vidljivo je na svakom koraku, u centru Banjaluke, gdje je sjedište svih zakonodavnih, izvršnih i kontrolnih organa Republike Srpske.

Najparadoksalnija je situacija u komšiluku Gimnazije Banjaluka. Preko puta ulazu u ovu, po mnogima najelitniju srednju školu u Srpskoj, nalazi se poznata kladionica.

Posjetioci tvrde da često i gimnazijalci “dolete” da na školskom odmoru, na brzinu, odigraju tiket.

Ali, zašto se čuditi budućem studentima, kad su u mnogim banjalučkim naseljima čak i osnovci redovna klijentela u kladionicama pored škola.

Takva je situacija i na Starčevici, gdje se kladionica nalazi nadomak Onsovne škole “Branko Radičević”.

kladionica pored oš Zmaj Jova Jovanović Kočićev vijenac
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
kladionica pored oš Zmaj Jova Jovanović Kočićev vijenac
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
kladionica pored oš Branko Radičević Starčevica
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
kladionica pored oš Branko Radičević Starčevica
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Javna je tajna da se posjetiocima rijekto traže lične karte na uvid, a čak i kada je očigledno da je dijete maloljetno, zaposleni u kladionicama se, nerijetko, prave da to ne vide.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković nedavno je obznanio da će pokrenuti inicijativu da se otvaranje kladionica i kockarnica zabrani u krugu od 500 metara od škola.

Dakle, traži strožije mjesre od onih propisanih u Srbiji.

Uz to, Stanivuković predlaže i drakonske takse za kladioničare koji posluju u blizini škola.

Pročitajte još

Dok se odluke o zabrani ne usvoje, kao destimulativna mjera biće određena visoka taksa za kockarnice koje trenutno imaju objekte otvorene u blizini škola, te će one plaćati takse od 25.000 KM po poslovnici – rekao je Stanivuković.

Ako ta inicijativa “prođe” i ako tako bude propisano zakonom, dakle za cijelu Republiku Srpsku, a ne samo za Banjaluku, to bi značilo ozbiljan korak ka zaštiti prava djece.

Oni koji podržavaju ovaj potez gradonačelnika Banjaluke, podjsećaju da najmlađi ovisnik o kockanju ima samo 7 godina.

Oni koji Stanivukoviću osporavaju “časne namjere”, pitaju se zašto tu inicijativu pokreće tek sada, u godini izbora, iako je već tri godine gradonačelnik, a prethodno je godinama bio odbornik i narodni poslanik.

I jedni i drugi su skoro stoodstotno saglasni da kladionicama nije mjesto u blizini škola.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu