Kultura

(VIDEO, FOTO) NEVJEROVATNI SNIMCI Ronioci ostali nijemi pred nestvarnim prizorima potopljene srpske svetinje

Sigurno se sjećate priče… Zbog izgradnje vještačkog jezera Rovni i istoimene brane 2016. godine potopljena je crkva Svetog Arhanđela Mihaila u Tubraviću, poznata i kao Valjevska Gračanica.

Potopljena crkva Valjevska Gračanica
FOTO: PREDRAG DEDIJER / RINGIER

Sedam godina nakon, snimci potopljene bogomolje ugledali su svjetlost dana.

Crkva Svetog Arhangela Mihaila u selu Tubravić kraj Valjeva prvi put se pominje kao manastir u turskim popisima iz 1560. godine.

Zahvaljujući pronađenim dijelovima starog konaka i grobovima u porti, istoričari su zaključili da je prvobitna crkva najvjerovatnije poticala iz 15. vijeka.

O toj građevini nema mnogo podataka, ali je najvjerovatnije manastir u nekom momentu stradao.

Crkva koja je potopljena 2016. godine sazidana je nakon Drugog srpskog ustanka po uzoru na crkve brvnare. Prvi pisani podatak o njoj ostavio je Joakim Vujić 1826. godine.

Posljednje promjene na crkvi izvedene su 1930. kada je izgrađeno kube u neovizantijskom stilu. Na crkvi se nalazilo zvono iz 1860. godine.

Potapanje crkve

Još je devedesetih postojao plan da se u kraju koji je obuhvatao i crkveni posjed izgradi akumulacija.

Kada su radovi počeli pričalo se da će Valjevska Gračanica biti izmještena, ali to na kraju nije bilo izvodljivo. 2003. vladika šabačko-valjevski Lavrentije dao je saglasnost za potapanje nakon što se iznad akumulacije izgradi nova crkva.

Potpoljena Valjevska Gračanica
FOTO: PREDRAG DEDIJER / RINGIER
Krst potpoljene Valjevske Gračanice
FOTO: BRATISLAV DRASKOVIC / YOUTUBE
Freska iz potopljene Valjevske Gračanice
FOTO: BRATISLAV DRASKOVIC / YOUTUBE

Uz veliko protivljenje jednog dijela javnosti Valjevska Gračanica potopljena je 2016. nakon što su iz nje iznijete sve relikvije, ikonostas sa ikonama kao i zvono iz 1860. godine.

Ponovo pred nama

Zahvaljujući članovima Ronilačko spasilačkog kluba “Borac” javnost sada ima priliku da ponovo vidi Valjevsku Gračanicu. Naime, ronioci ovog kluba spustili su se na 18 metara dubine, sve do potopljene crkve i snimili njenu unutrašnjost. Zato što je voda jako hladna i vidljivost izuzetno mala, zaroniti u ovo jezero moguće je samo nekoliko puta godišnje i to uz korišćenje specijalne opreme.

Nakon što se snimak pojavio na društvenim mrežama izazvao je veliku pažnju.

– Poslije osam mjeseci ponovo smo posjetili crkvu Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiju kao Valjevska Gračanica, ali ovog puta smo našim kamerama zabilježili unutražnjost crkve. Kao i prethodnih puta ostali smo nijemi pred nestvarnim prizorima potopljene svetinje. Dole na oko 18 metara dubine tišina, voda svega pet stepeni, sunčevi zraci koji se probijaju kroz zelenkastu vodu i ona, Crkva Svetog Arhangela Mihaila, napisali su ronioci u opisu snimka, prenosi Žena Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu