Hronika

Krivična prijava protiv lažnog sveštenika: Sa grupom građana upadao u crkvu šireći vjersku mržnju

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je upad lažnog sveštenika Nikole Džufka, državljanina Albanije, sa grupom građana u crkvu Svetog Arhangela Mihaila u selu Rakitnici kod Podujeva grubi nasrtaj na imovinu Srpske pravoslavne crkve s ciljem širenja etničke i vjerske mržnje i nestabilnosti na prostoru Kosova i Metohije.

Celje pravoslavna parohija crkva Svetog Maksimiljana
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Iz Eparhije su najavili da će zbog nasilne provale i zloupotrebe objekta SPC u selu Rakitnici podnijeti krivičnu prijavu protiv Džufke i tražiti da policija razjasni okolnosti učešća predstavnika opštine Podujevo u ovom krivičnom činu.

U saopštenju je naglašeno da Eparhija raško-prizrenska na proces kulturne aproprijacije srpske baštine ukazuje već godinama i da je ovaj slučaj te navode potvrdio.

Ovakvi i slični akti ukazuju na hitnu potrebu zaštite naše kulturne i duhovne baštine, prije svega od pojedinaca i organizacija povezanih sa kosovskim institucijama, ili sa pojedincima koje djeluju uz veću ili manju podršku tih institucija – navedeno je u saopštenju.

Eparhija raško-prizrenska je ukazala da je Džufka građanin Albanije iz Elbasana i nije svešteno lice, već se lažno predstavlja kao pravoslavni sveštenik, o čemu je javnost obavijestila kanonska Pravoslavna crkva Albanije.

Pročitajte još

Iz Eparhije su dodali da je Rakitnica nekada bila srpsko selo, ali su se posljednje srpske porodice iselile poslije srpsko-turskog rata 1878. godine.

U selu je očuvana stara crkva posvećena Svetom Arhanđelu Mihailu ljetnjem, koju Albanci iz sela zovu Kiša Lazarit – Lazareva crkva jer je, po predanju, nakon Kosovskog boja u njoj zanoćilo tijelo srpskog kneza Lazara kada je prenošeno iz Prištine u manastir Ravanicu.

U crkvi se povremeno služilo dok preostalo srpsko stanovništvo u okolnim selima i Podujevu nije protjerala teroristička OVK 1999. godine.

Više crkava u opštini Podujevo je ruinirano, a posebno je stradala saborna crkva Svetih Apostola Andreja koja je brutalno zapaljena 2004. godine, o čemu postoji video zapis sa lomljenjem krstova i paljenjem hrama.

Hram je poslije popravljen, ali zbog loše bezbjednosne situacije Srbi porijeklom iz ovog kraja ne usuđuju se da dolaze.Iz Eparhije je naglašeno da su SPC i Pravoslavna crkva Albanije dvije sestrinske autokefalne crkve sa svojim prostorom jurisdikcije i imaju izuzetno dobre i bratske odnose.

– Pravoslavni vjernici iz Albanije često posećuju i naše svetinje na Kosovu i Metohiji, a u više navrata mogli su sa našim sveštenicima i monasima da služe i na albanskom jeziku – navedeno je u saopštenju.

Portal “kosovapost.net” ranije je izvijestio o aktivnostima samozvanog sveštenika uz fotografije iz srpske svetinje gdje se on sa grupom ljudi fotografisao u svešteničkoj odeždi i sa zastavom “velike Albanije”. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije