Društvo

(VIDEO, FOTO) Vatrogasci spasili 2 žene i dijete iz AUTOMOBILA U BUJICI "Velika silina vode je bila, ali smo uspjeli da priđemo"

Zbog klimatskih promjena, elementarne nepogode svake godine iznenade silinom olujnog vjetra, količinom padavina i gradonosnim oblacima, koji ostavljaju pustoš. Onima, koji se zateknu u nevolji, među prvima u pomoć priskoče vatrogasci spasioci. Tako je bilo i prije nekoliko dana u užičkom kraju.

(VIDEO, FOTO) Vatrogasci spasili 2 žene i dijete iz AUTOMOBILA U BUJICI "Velika silina vode je bila, ali smo uspjeli da priđemo"
FOTO: RTS/VIDEO/SCREENSHOT

Kada je automobil okružila voda iz nabujalog potoka zbog količine kiše koja se za kratko vrijeme sručila nedaleko od Užica, vatrogasci su dobili poziv za pomoć. Nemanja Penezić i Momir Borović, imali su iskustva u evakuacijama iz poplava, ali prvi put tako komleksan zadatak.

FOTO: FOTO: RTS/VIDEO/SCREENSHOT
FOTO: FOTO: RTS/VIDEO/SCREENSHOT

Tu smo dobili poziv da voda bujična nosi automobil i u kome se nalaze dvije žene i dijete starosti dvije godine. Velika silina vode je bila, ali smo uspjeli da priđemo, od pola metra do metar bujična voda. Znači, vi tu stvarno ne znate kako da reagujete. Jedna žena je izlazila iz kola i nju je nosila voda, jedva je uspela da se spase – prepričava Momir Borović, iz Vatrogasnog bataljona Užice.

Pribranost i iskustvo vatrogasaca spasilaca bilo je presudno da u tako teškoj situaciji brzo reaguju i spasu tri ljudska života. Najčešće intervencije imaju u saobraćajnim nezgodama, požarima, ali sve češće i u poplavama.

Pročitajte još

Saša Cicvarić, nečelnik Sektora za vanredne situacije Užice ističe: “Zavisno da li je evakuacija nekog cijelog naseljenog mjesta. Mi ove godine to nismo imali. Tu situaciju imali smo ranijih godina, kada jedno kompletno naselje možemo da evakuišemo i spasimo”. Dodaje da se preko hiljadu ljudskih života u toku godine spasi u Vatrogasno spasilačkom bataljonu Užice. “Pored tih i ljudskih života, tu su i kućni ljubimci. Nerijetko se dešava da vatrogasci kao spasioci rade spasavanje i mačke sa drveta i psa iz rečnog korita”.

Svaki život za vatrogasce spasioce je važan. Ta misija ih uvijek motiviše i nijedna situacija ili nepredviđena okolnost ne može ih, kažu, iznenaditi i dočekati nespremne, prenosi RTS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu