Magazin

(VIDEO) Ne loži drva, pelet, ni ugalj: Janko tokom cijele zime grije kuću od 230 kvadrata i potroši samo 100 evra, a sada je objasnio i kako mu to uspijeva

Sistem ima akumulator toplote, koji je Janko obložio sa balom mineralne meke vune i zaštitio ciradom kako ne bi uopšte gubio temperaturu.

(VIDEO) Ne loži drva, pelet, ni ugalj: Janko tokom cijele zime grije kuću od 230 kvadrata i potroši samo 100 evra, a sada je objasnio i kako mu to uspijeva
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT

Termostate podešava tako da, kada sagori osam bala tokom dana i podigne temperaturu na termostatu akumulatora na određeni nivo, ako je počeo sa loženjem danas u dva časa popodne do sutra do dva časa popodne nema potrebe da troši dodatne bale. Akumulator će sačuvati temperaturu i slati je u objekte.

Ovako priča Janko Turičan iz Stare Pazove koji se sudeći prema njegovim riječima, grije najjeftinije u cijeloj Srbiji. Jer, za cijelu sezonu, za kuću od 230 kvadrata, ne potroši više od 100 evra.

On je pronašao svoj način kako da sasječe troškove grijanja na koje neki mjesečno daju koliko on za cijelu zimu. Štaviše, Janko kaže da je ovaj način grijanja ekološki i zdrav, mnogo zdraviji od grijanja na fosilna goriva.

Kuću od 230 kvadrata grije na bale sijena

On je otkrio i da se grije na sojinu slamu pa tako za cijelu grejnu sezonu potroši samo 100 evra. Kaže i da nije jedini već da u njegovoj Pazovi ima još desetak komšija koji rade to isto. Ja se grijem na sojinu slamu, a sam proizvodim soju i kao nusproizvod, ta slama koja bi se koristila kao humusna struktura u zemlji, ja je koristim za loženje. Znači, moj kotao radi na bale od sojine slame – kaže Janko na video-snimku koji je objavljen na Jutjubu.

Kaže da mu je od prošle zime, koja je bila toplija, ostalo poprilično pa ove nije balirao toliko a inače spremi 1.200 bala za jednu sezonu.

Na pitanje koliko kvadrata grije, rekao je da je to 180 kvadrata kuće i preko garaža i pomoćni objekat, što je ukupno 230 kvadrata, a za cijelu zimu ne dođe ga više od 100 evra.

U kući uvijek preko 21 stepen

Janko u dnevnoj sobi ima i sobni termostat kojim reguliše temperaturu, a u kući mu je uvijek 21.5 stepeni.

Kada porodično idu, kaže, na svečare, termostate podešava tako da, kada sagori osam bala tokom dana i podigne temperaturu na termostatu akumulatora na određeni nivo, ako je počeo sa loženjem danas u dva časa popodne do sutra do dva časa popodne nema potrebe da troši dodatne bale. Akumulator će sačuvati temperaturu i slati je u objekte.

Kao jedini nedostatak ove vrste grijanja, Janko kaže da moraš da imaš uslova i prostora za držanje tih bala koje moraju da budu na suvom.

Pročitajte još

Bale kaže ubacuje na svakih pola časa ili neki minut više, a kaže može da se namjesti i na relej pa da se ni na ubacivanje ne misli.

Najskuplje ga je koštao kotao koji je kupio prije više od 13-14 godina kad ga je platio 1.200 evra jer mu je trebao veći da bi mogao da ubaci cijelu balu, prenosi Blic.

I na kraju, nije sojina slama jedina koju je probao ali kaže da je sojina slama ubjedljivo najbolja jer najbolje grije, ima najbolji stepen iskorišćenja i pepela ne ostaje skoro ništa.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije