Politika

Dodik o 25. novembru: Bošnjaci žele da nametnu drugima svoje vrijednosti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se u Srpskoj neće slaviti 25. novembar, jer nije donesena nikakva odluka o tome, iako ga Bošnjaci pokušavaju nametnuti kao dan državnosti.

Milorad Dodik
FOTO: BORISLAV ZDRINJA/SRNA

To je nacija koja pokušava da se izgradi tako da nametne drugima neke svoje vrijednosti kao opšte vrijednosti, što Srbi ne prihvataju. Mi možemo da prihvatimo BiH kakva je u Ustavu, ali je nje sve manje. Jasno kažemo da ne prihvatamo BiH koja nije u skladu sa Ustavom i to bi trebalo da bude vrlina, poručio je Dodik.

On je dodao da se samo u BiH oni koji podržavaju Ustav smatraju “antiprotivnim”, a oni koji ruše Dejtonski sporazum i Ustav smatraju se junacima ovog vremena.

Prema njegovim riječima, danas u drugom dijelu BiH žele da nametnu 25. novembar kao neki dan državnosti i u tome istrajavaju muslimani i pozivaju se na odredbe ZANOBiH-a “na čijem zasjedanju su većina bili Srbi”.

Pročitajte još

On je pojasnio da je ZAVNOBiH održan isključivo kao priprema za AVNOJ, koji su uništili upravo oni koji danas hoće da slave ZAVNOBiH.

Dodik je naglasio da je tom sjednicom ZAVNOBiH-a predsjedavao Srbin Kecmanović koji je imao ulicu u Sarajevu, a koju su 1991. godine ukinuli.

– Sve je nakaradno. Jedino je Ivo Andrić dobro rekao “Kada uđete u BiH, prestaje logika”. Ovdje je veoma teško naći logiku. Jedino što je logično u BiH je Republika Srpska, sve ostalo nije logično – istakao je Dodik.

Dodik je naveo da je BiH ispregovarana zemlja, da nije zasnovana na emociji naroda koji tu žive, te da nikada ne bi ni postojala da se Srba ticalo.

– Patimo se zato što je neko u svijetu odlučio da ne treba dozvoliti da se na Balkanu stvaraju muslimanske države, a mi treba da budemo kočnica u stvaranju tih muslimanskih država. Niko ne kaže da ćemo za to imati neki benefit. Mi od toga ništa nismo vidjeli – zaključio je Dodik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu