Biznis

(VIDEO) Ovo je prava istina o životu Srba u Austriji: Gastarbajter otvoreno o svemu, evo KOLIKE SU PLATE našima "gore", kirije i da li im išta ostane na kraju mjeseca

Gastarbajter Jopa ne živi dugo u Austriji, ali dovoljno, kako sam kaže, da javno iskaže svoje mišljenje o nekim osnovnim stvarima i životu u toj zemlji, kako ih on vidi.

Gastarbajter Jopa
FOTO: JOPA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Naravno, počeo je od onog što sve zanima plate i prije svega minimalca koji u Austriji, kako on tvrdi, iznosi ukupno 1.500 evra, plus minus, odnosno oko 1.477 evra, koliko on misli da trenutno jeste.

Nije loše, a nije ni dobro! Zašto? Zato što su stanovi otišli abnormalno gore, prosječna cijena za garosnjeru je 400-500 evra, a išta veće je od 700 do 900 evra. I ja tražim stan, da iz garsonjere pređem u jednosoban ili dvosoban, ali teško ispod 900 evra – kaže Jopa koji je pratioce na svom Jutjub kanalu zaintrigirao pričom o duploj plati, prenosi Kurir.

Šta je to dupla plata

Kad je riječ o stanovima veli da je potražnja velika, puno je doseljenika iz čitavog svijeta a garsonjera u centru baš kao njegova košta oko 500 evra.

– U poređenju s Njemačkom puno je jeftinije pa se i odande dosta doseljavaju. U Njemačkoj ima puno poreza i preveliki su. I ovde se porez plaća ali imaš povraćaj pa su meni tako prošle godine vratili nešto više od 2.000 evra – kaže Jopa.

Pročitajte još

Šta su državni stanovi i ko ima pravo na njih

– Kad ste već neko vrijeme ovdje, mislim minimum godinu, odete i uzmete papir i predate a oni vas zovu za državni stan koji većinom dobijaju porodice ili oni koji su u složenoj situaciji. Tako dobijete stan od 60-70 kvadrata za 400-500 evra… – objašnjava Jopa.

Koliko godišnje dobiješ

Objasnio je i da u prvih 6 mjeseci, kad tek dođeš i počneš da radiš, imaš pravo na godišnji tako što za svaki mjesec dobiješ po dva dana. Kad to prođe, dobiješ 30 radnih dana godišnjeg dok oni sa stažom većim od 25 godina imaju pravo na 36 radnih dana godišnjeg odmora.

Kakvi su Austrijanci kao ljudi?

Jopa kaže da Austrijanci i nisu tako hladni ljudi kako se nekima čini…

U većim gradovima kao i svuda ne obaziru se na vas… čime se bavite, šta radite… U manjim mjestima možda će više da vas gledaju, komentarišu… Rasizma ima, kao i svuda. Ono što se meni sviđa jeste što drže do zakona i čistoće, sve mora da bude čisto, pokošeno…

A od zabave? Ko voli prirodu kao Jopa ima dosta zanimacija – od prirode , šetnji, skijanja…

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije