Kolumne

(VIDEO) Pecine crtice o…: Samo 9 izuzetaka!

Među 1.153 pjesme koje su do sada zauzele vrh Billboard top liste, samo devet nisu bile na engleskom jeziku.

Petar Peca Popović
FOTO: VESNA LALIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Billboard Hot 100 je standardna top lista pjesama muzičke industrije u Sjedinjenim Državama, koju nedjeljno objavljuje Billboard magazin.

Prva lista koju je nedjeljnik objavio bila je „Deset najprodavanijih među popularnim pjesmama prošle nedjelje“, lista najprodavanijih notnih zapisa, u julu 1913.

Od 1958. godine Billboard magazin objavljuje nedjeljne liste koji prate muzičke performanse u svim žanrovima. Prva pjesma broj jedan na prvoj top listi objavljenoj 4. avgusta 1958. godine bila je „Poor Little Fool“ Rikija Nelsona.

Nekad se lista pravila samo na osnovu podataka o prodaji ploča. Sada se uzimaju u obzir podaci o prodaji, emitovanju na radiju i broju striminga. Ovaj sveobuhvatni uvid je nazvan Billboard Hot 100.

Kako je uglavnom namijenjen ogromnom američkom tržištu, većina pjesama koje su dospjele na Hot 100 je uglavnom na engleskom. Brojne pjesme koje nisu na engleskom jeziku, imajući u vidu brojne velike etno zajednice, postigle su zapažen uspjeh na top listama, ali su samo rijetke uspjele da se popnu do vrha, na broj 1.

Mi smo odrasli na mitu da je Ivo Robić 1959, uz pratnju The Song-Mastersa i orkestra Berta Kemferta, pjevajući „Morgen“ bio prvi Evropljanin koji je „osvojio“ Ameriku, i to pjevajući na, zamislite „poraženom njemačkom“. No, to nije baš tačno.

Redoslijed devet izuzetaka ide ovako:

1. Nel Blu, Dipinto Di Blu – Domeniko Modunjo

Poznata kao „Volare“, ona je stvarno prva neengleska pjesma na vrhu liste Billboard Hot 100. Tu je stigla 18. avgusta 1958. kao druga pjesma ikada na toj poziciji. Pobjednička pjesma muzičkog festivala u Sanremu i treća na Evroviziji, i kasnije prvi „Gremi“ za pjesmu godine, na čelu parade je provela pet nedjelja.

2. Sukiyaki – Kyu Sakamoto

Prvobitno nazvana „Ue o Muite Aruko“ (Ustajem dok hodam) kasnije će biti poznata kao „Sukiiaki“. Prvi put objavljena u Japanu 1961. Dvije godine potom našla je put do američkog etra i postala hit koji će juna 1963 ostati tri nedjelje na vrhu.

Potresna pjesma koja govori protiv američke vojne okupacije pedesetih godina, za zapadnu publiku preimenovana u „Sukiiaki“. Inače, sukiiaki je japansko jelo koje nema nikakve veze sa pjesmom već je naslov izabran zbog prepoznatljivosti i pošto je zvučao japanski. Hit je prodat u preko 13 miliona primjeraka! 

3. Dominique – The Singing Nun

Pjesmu o Svetom Dominiku objavila je belgijska časna sestra Džini Dikers (poznata kao „Pjevajuća monahinja“). Na prvom mjestu Bilbord Hot 100 bila tokom božićnih praznika 1963. „Popularnost“ pjesme se pripisuje želji američke publike da sluša smirujuće pjesme nakon ubistva predsjednika Džona F. Kenedija. „Dominikue“ je osvojila „Gremi“ za najbolje jevanđelje ili religiozni snimak. Epilog je, ipak tužan: Džini se odrekla statusa časne sestre, pa potom sebi oduzela život.

4. Rock Me Amadeus – Falco

Napisana o poznatom kompozitoru Volfgangu Amadeusu Mocartu, pjesma „Rock Me Amadeus“ odražava Falkovo klasično muzičko obrazovanje. Pjesma je 1986. (pune 23 godine nakon „Dominikue“) imala sve sastojke ključnog hita iz osamdesetih. Jedina njemačka pjesma koja je ikada bila na vrhu liste Billboard Hot 100. Falko je preminuo 1998. nakon saobraćajne nesreće. Prodao je više od 20 miliona ploča.

5. La Bamba – Los Lobos

Prvu verziju meksičke narodne pjesme snimio je Riči Valens još 1958. Snimljena kao naslovna numera za film o Valensu (takođe pod nazivom La Bamba), pjesma se u verziji grupe Los Lobos 1987. popela na sam vrh. 

Uprkos tome što je „La Bamba“ Los Lobosa samo obrada dugogodišnje narodne pjesme, Valens je takođe dobio priznanje za ovu verziju, i posthumno „zaradio“ hit broj 1. Bilo je to zasluženo s obzirom na šansu koju je Riči napravio muzičarima koji pjevaju na španskom.

6. Macarena – Los Del Rio

Duetu Los Del Riju trebalo je više od 30 godina da postigne svjetski uspeh. „Macarena“ iz 1993. godine je zapravo remiks originala iz 1962, urađen u saradnji sa Bejsajd Bojsima. Za razliku od većine drugih pjesama na ovoj listi, ova verzija „Macarene“ ima i stihove na engleskom. Plesni hit je inače inspirisan plesačicom iz Venecuele. 

7. Despacito – Luis Fonsi ft Daddy Yankee

Provodeći čak 16 uzastopnih nedjelja na broju 1 liste Billboard Hot 100, pjesma „Despacito“ je postavila rekord po dužini boravka na vrhu liste. Pored toga, dobila je razne latino „Gremi“ nagrade, postala jedan od najgledanijih video zapisa u YouTube istoriji, i prva je i do sada jedina latino pjesma koja je sertifikovana kao „dijamantno izdanje“ (ukupno ih ima 18!) od strane RIAA. To je najistaknutija pjesma španskog govornog područja u istoriji muzike.

8. Life Goes On – BTS

Korejski momački BTS u svojoj zemlji, ali i kod obožavalaca K-Pop žanra, uspješan je od osnivanja (2013). Ubrzo su se probili na svjetsku scenu i tamo posrušili dugogodišnje rekorde čak i “Bitlsa”.

U stvari, „Life Goes On“ je bio treći broj 1 grupe. Međutim, za razliku od prethodna dva hita, ovo je originalna korejska pjesma nakon uspješnog prelaska na pjesme engleskog govornog područja.

9. Like Crazy – Jimin

On je jedan od članova BTS grupe. Pjesmu „Like Crazy“ objavljena je u aprilu 2023. i ona se iste nedjelje našla na vrhu Billboard Hot 100! Prva je K-Pop solistička stvar ikada sa takvim uspjehom. Ovaj solo poduhvat Jimina čini jedinom osobom do sada kojoj su dvije pjesme, a da nisu na engleskom, dospjele na vrh Bilbord Hot 100.

Očekujemo nove „strance“ na američkom vrhu!

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije