Biznis

(VIDEO) Zadržavanje domaće radne snage mora biti prioritet: Pogledajte u kojoj oblasti je trenutno NAJKRITIČNIJA SITUACIJA

Nedostatak radne snage je u svim sektorima, ali najizraženiji u oblasti građevinarstva.

radnici na građevini
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

U sindikatu kažu da su osnovni razlog za to niske plate ali i dio koji se i dalje dobija u kovertama.

Iz privrednog sektora smatraju da je nedostatak građevinara odliv radnika u zemlje Evropske unije.

Iako mnogi posežu za uvozom radne snage i dalje ima privrednika koji uspijevaju da zadrže domaće radnike i mogu poslužiti za primjer.

Plata se dobija u koverti, ta koverta odnosno u plati uglavnom bude u tom istom mjesecu.

Ovako je pričao jedan građevinski radnik prije tri godine, koji je dio svoje plate dobijao u koverti. Iako, danas pred kameru više niko ne želi, u Sindikatu kažu problem je i dalje isti – siva ekonomija nije iskorijenjena.

– Znamo da je u građevinskom sektoru zastupljene koverte sa tim treba da se bavi neko drugi – rekla je predsjednik Sindikata radnika građevinarstva i stambeno komunalne djelatnosti Republike Srpske Dragana Brabičić.

Ipak ima i poslodavaca koji mogu poslužiti za primjer u građevinskom sektoru. U firmi zaposlena samo domaća radna snaga, plata nije u kovertu, niti je kao prosječna u garđevinskom sektoru od 1097 maraka. I pored toga problem je nađi dobrog građevinca.

– Iako su plate u GP Krajini iznad nivoa prosiječnih u Republici Srpskoj mi ipak imamo veliki problem sa angažovanjem adekvatne radne snage vezano za građevinarstvo svih profila neophodnih u građevinarstvu kao što su zidari, tesari, armirači i slično – kaže direktor finansijsko – koemrcijalne službe “GP Krajina” Ana Cvetković.

Poslodavci smatraju da zakoni i procedure nisu konkurentni i da se oni ne mogu u tome takmičiti sa poslodavcima zemalja Evropske unije i regiona. Problem je i starenje radne snage pa je jedino rješenje kažu, u uvozu radnika.

Pročitajte još

– U suštini možemo reći da cijelokupna prerađivačka industrija malte ne u ovom momentu iskazuje potrebu i mi na neki način to namirujemo time što tražimo povećanje radnih dozvola za strance za ovu godinu je negdje oko 1400 stotine vjerujemo da će u narednim godinama to biti mnogo veće – istakao je direktor Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić.

Zadržavanje domaće radne snage mora biti prioritet, ne samo u građevinarstvu jer je nedostatak kvalifikovane radne snage, vidno izražen.

– Svake godine izrađuje kvotu o uvozu radnika prema potrebama našeg tržišta, tako i ove godine i na osnovu te kvote vrši se uvoz strane radne snage prema sektorima i prema izraženim potrebama – dodao je sekretar Udruženja građevinarstva, industrije i građevinskog materijala pri Privrednoj komori Republike Srpske Mile Petrović, prenosi RTRS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu