Magazin

Vikendom ne spavajte duže: Nova studija otkrila negativne posljedice

Koncept spavanja interesuje mnoge naučnike, a nedavno je izašla studija o vremenu spavanja i uticaju društvenog džet lega koja je posebno privukla doktora Pol Zera,

Vikendom ne spavajte duže: Nova studija otkrila negativne posljedice
FOTO: MIRIAM ALONSO/PEXELS

Zer je senzomotorni neuronaučnik, pisac i borilački umjetnik okinavljanske, japanske i kineske tradicije koji je od sredine 2000-ih pisao svoju knjigu Becoming Batman i zadubljivao se u efekte noćnog načina života na ljudsko tijelo, prenosi Psychology Today.

Ono što mu je privuklo pažnju je kako mijenjanje obrazaca spavanja utiče na tijelo i um. To ga je podstaklo da promijeni vlastite navike, posebno uobičajenu praksu nadoknađivanja sna tokom vikenda.

Pročitajte još

Uprkos tome što se osjećao loše nakon što je to učinio, ustrajao je sve dok nije shvatio da to nalikuje dezorijentisanosti džet laga.

Posljedično, prebacio se na dosljedno vrijeme buđenja svaki dan, prvenstveno kako bi se uskladio sa svojim treningom borilačkih vještina. Začudo, osjećao se značajno bolje.

Objašnjenje mehanizama

Ovo poboljšanje pripisano je “društvenom džet lagu“, fenomenu u kojem promjena rasporeda spavanja vikendom utieče na sljedeće dane. Iako je ovaj koncept poznat, nedavna istraživanja, iako provedena na miševima, objašnjavaju njegove mehanizme.

S obzirom na evolucijsko očuvanje mehanizama regulacije spavanja, ova se otkrića vjerojatno odnose na ljude.

Sprovedena studija

Studija koju su proveli Michael Dial i kolege sa Sveučilišta u Nevadi usredotočila se na to kako tjelesna aktivnost utječe na zdravstvene probleme poput regulacije glukoze u krvi, kontrole tjelesne težine i dijabetesa, posebno u kontekstu društvenog džet lega.

Miševi su podijeljeni u skupine na temelju razine vježbanja i obrazaca spavanja, a neki su doživjeli simulirano spavanje vikendom.

Rezultati su pokazali da miševi s neredovnim obrascima spavanja imaju kompromitiranu fizičku kondiciju, toleranciju na glukozu i regulaciju tjelesne težine.

Iako je tjelesna aktivnost djelomično ublažila te efekte, nije ih u potpunosti poništila.

Ublažite efekte

Studija je zaključila da je dosljedno vrijeme buđenja ključno za održavanje zdravlja i performansi, budući da poremećaji otupljuju tjelesne prilagodbe vježbanju.

Svjetlosni znakovi (odnosno jutarnja svjetlost i večernji mrak) i tjelesna aktivnost igraju ključnu ulogu u uspostavljanju cirkadijalnog ritma i svakodnevnog funkcionisanja, prenosi Avaz.

Međutim, spoljašnji faktori poput prelaza na ljetno računanje vremena mogu poremetiti obrasce spavanja, što dovodi do društvenog džet lega. Iako je nemoguće u potpunosti izbjeći džet leg, bilo zbog putovanja ili društvenih faktora, održavanje dosljedne rutine može ublažiti njegove efekte.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu