Svijet

“Virus će ostati među nama” Amon pozvala Evropu da za sada zadrži mjere restrikcije

Virus korona će vjerovatno nastaviti da cirkuliše dugoročno uprkos vakcinaciji, rekla je danas šef Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) Andrea Amon i pozvala Evropu da za sada zadrži mjere restrikcije.

“Virus će ostati među nama” Amon pozvala Evropu da za sada zadrži mjere restrikcije
FOTO: OLIVIER HOSLET/EPA

Čini se vjerovatnije da će virus ostati, nego da će otići – rekla je Andrea Amon, šef Centra čije je sjedište u Stokholmu.

Prema njenim riječima, virus je prilično dobro prilagođen ljudima i treba biti spreman da će ostati.

– To ne bi bio prvi virus koji je zauvijek ostao sa nama, tako da to nije neobična karakteristika virusa – rekla je ona za AFP.

Pročitajte još

Iako vakcine dramatično smanjuju rizik od zaraze virusom korona, naučnici još nisu sa sigurnošću utvrdili da li smanjuju i prenos virusa.

– Biće potrebno nekoliko mjeseci. Potrebno je da se vakciniše određen broj ljudi. U toku su posebne studije – rekla je Amonova.

Amonova je dodala da se vakcine protiv sezonskog gripa moraju prilagođavati svake godine kako se virus koji ih izaziva mijenja.

Ona je pozvala zemlje EU da zadrže mjere restrikcije i pored opšteg pada broja zaraženih, ali je napomenula da je i svjesna da je svima dosta mjera.

Broj slučajeva na dnevnom nivou u Evropi sada je oko 150.000, u odnosu na 250.000 prije mjesec dana.