Regioni

VIŠE PARA OD KOCKANJA, A MANJE OD KAŽNJAVANJA Iz PU u Prijedoru zadovoljni rezultatima

Područni centar Poreske uprave Republike Srpske u Prijedoru prošle godine je imao veći prihod naknada od priređivanja igara na sreću i kocesionih naknada, dok je najviše umanjen prihod od novčanih kazni u odnosu na 2017. godinu.

VIŠE PARA OD KOCKANJA, A MANJE OD KAŽNJAVANJA Iz PU u Prijedoru zadovoljni rezultatima
Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Pomoćnik direktora za Područni centar Prijedor, Milenko Puzigaća naveo je da je ipak najznačajnija naplata doprinosa koja u ukupnoj naplati učestvuje sa 60 odsto.

Područni centar u Prijedoru naplatio je 147.065.798 KM javnih prihoda  što je za oko 2,8 odsto više u odnosu na 2017. godinu. Značajniji rast naplate je ostvaren kod naknada od priređivanja igara na sreću od 13,21 odsto i koncesionih naknada od 5,6 odsto – rekao je Puzigaća.

Dodao je da su zabilježeli i smanjenja određenih naplata.

– Smanjenje naplate je ostvareno kod novčanih kazni od gotovo 19 odsto, taksi i naknada od pet odsto, ostalih prihoda od 5,4 odsto, te poreza na dohodak od 2,3 odsto i čine javne prihode koji nemaju značajan udio u ukupnoj naplati – zaključio je on.

Podsjetio je da je smanjenje naplate poreza na dohodak uslovljeno promjenom u načinu oporezivanja od avgusta 2018. propisivanjem iznosa neoporezivog dohotka od 500 KM mjesečno, umjesto ranijeg iznosa od 300 KM mjesečno.

– Dobri rezultati na polju ukupne naplate javnih prihoda se mogu dijelom pripisati boljom i funkcionalnijom organizacijom na poslovima opominjanja i bržim pokretanjem postupaka prinudne naplate po isteku dobrovoljnog roka za plaćanje – izjavio je Puzigaća.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija
Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Dodao je da je devet inspektora kontrolisalo rad privrednih subjekata na području Prijedora, Kozarske Dubice, Novog Grada, Kostajnice i Oštre Luke. Imali su 144 kontrole i utvrdili više od 1.880.000 finansijskih obaveza. Tokom tih kontrola inspektori su izdali 75 prekršajanih naloga u iznosu većem od 91.000 KM.

Puzigaća je naveo da su pored ovih terenskih, inspektori imali i 203 kancelarijske kontrole tokom kojih su otkrili 202.589 novih finansijskih obaveza.

Poreska uprava u Prijedoru je prošle godine kontrolisala i izdavanje fiskalnih računa. U 385 kontrola izdali su 95 prekršajnih naloga u iznosu 101.000 KM te su izrečene 43 mjere zabrane obavljanja djelatnosti od 15 dana.

– U 2018 godini smo imali 1075 zahtjeva za fiskalizaciju, od toga 585 novih privrednih subjekata, dok smo imali 115 zahteva za brisanje fiskalne kase, što predstavlja povećanje novoregistrovanih privrednik subjekata u odnosu na privredne subjekte koji su prestali sa radom te podneli zahteve za brisanje fiskalne kase – zaključio je Puzigaća.

Ovi podaci navedeni su u Informaciji o radu prijedorskog Područnog centra Poreske uprave RS koju su usvojili odbornici Skupštine grada Prijedora na posljednjem zasjedanju.

Za prinudnu naplatu više od 11 miliona maraka

U 2018. godini iz Poreske uprave su utvrdili da imaju 11.729.269 KM duga za prinudnu naplatu, dok je taj dug u 2017. iznosio 10.403.341 KM. Međutim u prošloj godini su i naplatili više od četiri miliona maraka od tog ukupnog duga, dok je u 2017. godini naplaćeno oko tri miliona maraka.

Najavili su niz mjera kako bi poboljšali prinudnu naplatu, a između ostalog koristiće i podatke o imovini dužnika kao i njegovom radnom angažovanju.