Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Višković: Podržati natalitet – zajednički zadatak svih

Politika
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je podrška natalitetu u Srpskoj zajednički zadatak svih, da se djeca rađaju i da se time jača Republika i ostanak na ovim prostorima.

– Mi smo juče u Vladi Srpske imali jednu stručni analizu pitanja nataliteta u Srpskoj. Vlada će u narednom periodu na osnovu toga preduzeti sve potrebne mjere kako bi nas bilo više – rekao je Višković koji je danas na gradskom stadionu u Banjaluci prisustvovao zvaničnom početku kampanje “Djeca nam se rađala”.

On je napomenuo da se neki način u posljednjih osam godina uspjelo zaustaviti pad nataliteta.

– Bili smo na nekom uravnoteženom nivou, ali to je daleko od onog što je potrebno za prostu reprodukciju. Nas je sad negdje oko 1,3, a trebalo bi bar 2,1 da bi bili na prostoj reprodukciji – rekao je Višković.

On je istakao da je u 2018. godini rođeno oko 230 djece više nego godinu ranije, naglasivši da su tome doprinijeli i efekti nekih prethodnih mjera Vlade Republike Srpske.

Višković je naveo da će Vlada Srpske nastaviti analizu nekih dosadašnjih mjera, neke će inovirati i fokusirati se na one koje će dati najbolje rezulate.

– Nadam se da ćemo izdvojiti dodatna sredstva, ali moramo biti iskreni da nije sve u finansijama nego ima nešto što treba dublje analizirati, a to je stvar naše svijesti i razumijevanja šta nam je dalje činiti – rekao je Višković.

Prvom revijalnom utakmicom – između ekipa ljekara Univerzitetskog kliničkog centra i novinara “Sedma sila” na gradskom stadionu u Banjaluci danas je zvanično počela kampanja “Djeca nam se rađala”, u organizaciji istoimene fondacije, s ciljem podizanja svijesti o značaju povećanja nataliteta u Republici Srpskoj.

Kampanju “Djeca nam se rađala” stanovnici Srpske mogu podržati pozivom na humanitarni broj 1432 i tako donirati jednu KM i dati doprinos povećanju nataliteta u Srpskoj.

Početak kampanje “Djeca nam se rađala” ozvaničen je puštanjem balona i prvim udarcem koji je na terenu izveo nekadašnji predsjednik Fudbalskog kluba “Crvena zvezda” Dragan DŽajić, uz prisustvo predsjednika fondacije “Djeca nam se rađala” Vlade Đajića.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO