Kolumne

Vitalni predizborni interes

Nakon burne rasprave o Pelješkom mostu i zabrani posjete Mila Đukanovića, može se reći da je konačno na red, kada je u pitanju vitalni nacionalni interes, došlo nešto što nas se tiče.

Vitalni predizborni interes
FOTO: SRPSKAINFO

Pokrenuta su pitanja iz oblasti bezbjednosti i obrazovanja, ali posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, što se mene tiče, završila je na samom početku rečenicom: „Glasanjem ćete pokazati da li ste za Dodika ili za Džaferovića i Komšića“. 

Iako ne vidim razlog zašto poslanici ne bi glasali za, kada su u pitanju ove tačke, ne vidim nijedan razlog za ovo uvodno vređanje i etiketiranje. Jasno je da je pitanje bezbjednosti i obrazovanje bitno, da nam je dosta prenosa nadležnosti i da ne treba ćutati na svako preglasavanje, ali razumem i da idu izbori i da se nacionalna vatra mora malo rasplamsati.

I tako dok nas mentalni snobovi ubjeđuju da nismo pravi Srbi ako nismo saglasni sa svim što vlast kaže, a narodnim tribunima vire još samo pertle, nacionalne tenzije rastu.

Možda je ovaj put srpski član Predsjedništva imao najbolje namjere, možda su u pravu ljudi koji kažu da „Srbima treba onakav čovjek u Srajevu“, ali ne znam zašto svaki put kad stane za govornicu NSRS da brani srpske interese nekoliko Srba spakuje kofere.

Možda se iza ovih pitanja stvarno kriju ozbiljne stvari, ali ponovo je stvorena konfuzija i nepotreban, mogu slobodno reći, cirkus i sve se opet svelo na predizborno dizanje tenzija.

Zato molim naše predstavnike da se više ovako ne bore za vitalni srpski interes, jer poslije svake borbe na posebnoj sjednici Republike Srpske narod izgubi nadu da je ovdje ikome stalo do interesa Srba.

Da ne bude zabune, ne mislim da predstavnici iz Republike Srpske trebaju ćutati na neke odluke države, koja očito za Srpsku ima drugačije planove, ali ne trebaju da se bore na način da vrijeđaju sve koji u njoj žive, a misle drugačije od jednog čovjeka.