Društvo

"VJEROVATNO ĆE U BOLNICU" Doktor Šekler otkrio zdravstveno stanje zaraženih delta sojem u Srbiju

Delta soj korone stigao je ove nedjelje u Srbiju, a virusolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler objasnio je kako se to dogodilo. Uputio je i važnu poruku ljudima za koje smatra da se ponašaju nepažljivo.

"VJEROVATNO ĆE U BOLNICU" Doktor Šekler otkrio zdravstveno stanje zaraženih delta sojem u Srbiju
FOTO: JUTJUB/RAS SRBIJA

Igrom slučaja je epidemiološka služba naišla na oboljele koji su mogli da budu sumnjivi, da su mogući nosioci delte. Ti uzorci su stigli kod nas, kolega je istog dana uradio analize i odmah smo objavili rezultate. Dva uzorka su u pitanju, nije to bilo neočekivano, ko zna da li su to bili prvi zaraženi tim sojem – rekao je doktor Milanko Šekler, prenosi Blic.

– Meni je nepojmljivo da sada neko putuje u Rusiju, gdje imate najveći broj novozaraženih ikada, rekordan broj umrlih po danu, i da potpuno nepotrebno idete tamo, vratite se i razbolite. Sada ide hospitalizacija, jedan od njih će vjerovatno morati u bolnicu, a to su mladi ljudi. Ne znam kako da objasnim to što se desilo. A naravno, nevakcinisani su – rekao je on.

Naučnici su više puta podvukli da je delta soj zarazniji, ali nije smrtonosniji. Šta je specifično za delta soj?

FOTO: FOTO:ALEKSANDAR
FOTO: FOTO:ALEKSANDAR

– Za građane, nije ništa, korona kao korona. Za stručnjake, ona ima promjene na antigenu, na šiljku koji se vezuje, tu su dvije aminokiseline drugačije nego kod ostalih varijacija. Zbog njih se lakše vezuje za ćeliju i lakše prepoznaje receptore – rekao je dr Šekler.

– Manja količina virusa je potrebna, manje virusa udahnete, kraće sjedite s nekim ko je zaražen i već postoji mogućnost infekcije. Olakšano je prenošenje ali onaj ko je vakcinisan, on je zaštićen i to je važno da znate – rekao je on za TV Prva.

Prihvati notifikacije