Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Vlada Hrvatske izrazila žaljenje zbog obustavljanja proizvodnje u Aluminiju

Biznis
Autor:

Foto: Julien Warnand/EPA

Plenković

Nakon što je mostarskom Aluminiju prije tri dana isključena električna energija i zaustavljena proizvodnja, hrvatska Vlada kao manjinski dioničar izrazila je zabrinutost i žaljenje što je došlo do takvog razvoja događaja u jednom od strateških privrednih subjekata, kako kažu, za hrvatski narod u FBiH, ali i cijeloj BiH.

– Hrvatska je vlasnik 22.814 dionica koje čine 12 odsto temeljnog kapitala Društva (što je pripalo Hrvatskoj na temelju ulaganja u obnovu ratom uništenog pogona elektrolize). U tom kontekstu hrvatska Vlada ima ograničen uticaj koji nije presudan u donošenju odluka i upravljanju trgovačkim društvom Aluminij d.d. Mostar – navodi se u saopštenju.

Ističu da je Republika Hrvatska preko svog predstavnika u Nadzornom odboru Aluminija primila informaciju o razgovorima koje su vodili predstavnici Vlade Federacije BiH i Uprave društva Aluminij d.d. s potencijalnim strateškim partnerima.

– Ujedno će predstavnici hrvatske Vlade uoči sljedeće sjednice Skupštine društva Aluminij d.d obaviti konsultacije s predstavnicima Uprave društva te Vlade Federacije BiH kao najvećim pojedinačnim vlasnikom (vlasnik 44 odsto dionica), kako bi se razmotrila moguća rješenja za izazove koji se nalaze pred mostarskim Aluminijem – navode iz Vlade Hrvatske.

Hrvatska Vlada kao manjinski dioničar smatra da se tržišno i ekonomsku opravdanu i konkurentnu proizvodnju u Aluminiju može ostvariti uz bitnu promjenu dosadašnjeg poslovnog modela, u skladu s najboljim evropskim poslovnim praksama.

Naglašavaju da provedba tih mjera pretpostavlja podršku Vlade Federacije BiH.

(Klix)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO