Društvo

VOĆARI TRLJAJU RUKE Ruski šleperi čekaju jabuke i kruške, a evo koliko će ZARADITI BERAČI

Nakon što su prethodne dvije godine pretrpjeli gubitke zbog kiša i zabrane izvoza jabuka u Rusku Federaciju, voćari u Srpskoj ove sezone očekuju da će “popeglati” minuse i solidno zaraditi.

VOĆARI TRLJAJU RUKE Ruski šleperi čekaju jabuke i kruške, a evo koliko će ZARADITI BERAČI
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Rod malina, jabuka i krušaka, voća koje se najviše izvozi iz RS, nešto je  manji od očekivanog, ali je kvalitet vrhunski, hvale se proizvođači. Kupaca ima na pretek, jer se za jabuke i kruške otimaju Rusi, Nijemaci i domaći kupci. Još samo da nađu dovoljno berača i voćari su na konju.

U Potkozarju, najbogatijem voćarskom kraju u Srpskoj, berbom rane kruške sorte “Santa Maria” upravo počinje sezona, koja će potrajati dva i po mjeseca. Pod Kozarom posla ima za više od 2.000 radnika. Beračima nude dnevnicu do 40 KM za 9 sati rada, plus hranu i prevoz. Na većim imanjima, kojima treba i do 300 berača, radi se na normu, a organizovan je i smještaj za berače koji dolaze iz daleka.

Najviše voća će i ove sezone biti prodato u Rusiju, i to, kako voćari kažu, “sa grane”. Čim se uberu u gajbice, kruške i jabuke se pakuju u šlepere za Moskvu. Kupaca ima, jer je u većem dijelu Evrope rod voća ove sezone prepolovljen, a nema ni zaliha u hladnjačama, koje su ranijih godina “obarale cijenu”.

I kod nas je rani mraz uništio dobar dio roda, ali ono što je ostalo je izvanrednog kvaliteta. Godinama nismo imali ovako dobro voće – kaže Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, koji će na svom imanju u Donjim Podgradcima uskoro Rusima isporučiti 8 šlepera krušaka.

Hladnjače

Ostatak će, kaže, ostaviti u svoju hladnjaču.

Pročitajte još

Voćari u okolini Gradiške već decenijama su čuveni po uzgoju jabuka i krušaka, koje su stigle čak do Švedske i Sibira. Osim u uzgoju voća, izvještili su se i u plasmanu i prodaji, tako da veća imanja imaju svoje hladnjače, a u Podgradcima je nedavno osnovana i Poljoprivredna zadruga “Fruit organic” , koja se bavi proizvodnjom soka, pekmeza i rakija od domaćeg voća. U planu im je i da nabave opremu za sušenje voća.

Dragoja Dojčinović kaže da u Potkozarju jabuke neće prodavati za manje od 65 do 70, a kruške za manje od 80 do 90 pfeniga “na garni”.

Žalopojka malinara

Malinari u Podrinju, najbogatijem malinarskom kraju u RS, nemaju toliko otvorenih opcija, ni tako dobru pregovaračku poziciju, pa ih i ove godine hladnjačari drže “u šahu”. Mada je i malina dobro rodila i odličnog je kvaliteta, malinari strahuju da će obrati bostan. Privode kraju berbu ranih sorti malina, ali cijenu još nisu ispregovarali.

– Naša malina je najkvalitetnija u regionu i ne damo je za manje od 2,5 KM po kilogramu – kaže Ivan Stojanović, predsjednik Udruženja malinara „Vilamet“ iz Bratunca.

Pitanje je, međutim, kako će primorati vlasnike hladnjača da im voće isplate po cijeni koju oni traže, jer su maline već predali u hladnjače. Sada, kažu, čekaju da se otkupljivači smiluju i plate im voće po pristojnoj cijeni, jer su se već istrošili. Samo berba koštala ih je skoro marku po kilogramu; berače plaćaju 80 pfeniga po kilogramu, ili 35 KM na dnevnicu, plus prevoz i hrana, ali je sve teže naći radnike.

– Moraš se danas radniku klanjati i tetošiti ga. Ponekad to izgleda kao da sam ja došao kod njega na posao, a ne on kod mene. Ispada da je isplativije brati tuđe, nego uzgajati svoje maline – kaže Stojanović.

Izvozimo ekstra kvalitet, uvozimo škart

Izvoz voća i povrća iz BiH, koji je 2017. dostigao rekord, pao je u 2018. godini za 33 miliona KM pa je iznosio 180 miliona KM, podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH. Porazno je da lani u BiH uvezeno voće i povrće vrijedno skoro duplo više, čak 347 miliona KM.

Prošla godina je bila loša za voćare i povrtlare, pa se očekuje da će ove sezone bilans biti mnogo bolji. Iz BiH se najviše izvozi malina, jabuka i kruška, a skoro polovina izvezenog voća ode u Njemačku, Srbiju i Rusiju. Ispostavilo se da uvozimo uglavnom voće upitnog kvaliteta, a izvozimo ekstra klasu.