Društvo

VOLITE I BRANITE RIJEKU U SVOM MJESTU? Ovo je prilika da za to dobijete nagradu

Izgradnja novih brana i malih hidroelektrana, zagađenje vode, neodgovarajuće upravljanje rijekama i njihovo razaranje - sve to je podstaklo mnoge ljude da ustanu u odbranu rijeka u svom kraju.

VOLITE I BRANITE RIJEKU U SVOM MJESTU? Ovo je prilika da za to dobijete nagradu
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA

Sada bi za to mogli biti nagrađeni sa 3.000 KM.

Da bi podržali lokalne građanske inicijative koje pokušavaju riješiti probleme na rijekama na regionalnom nivou, češka nevladina organizacija “Arnika”, Koalicija za zaštitu rijeka BiH i Centar za životnu sredinu Banjaluka, uz finansijsku podršku Programa za promocije tranzicije Češke Republike pokrenuli su Program malih grantova.

Program je namijenjen prvenstveno registrovanim dobrovoljnim građanskim inicijativama i organizacijama, ali donatori podstiču i nove inicijative pozivaju aktiviste da izlože svoje ideje.

– Ovo je prilika da se dobije finansijska podrška za zaštitu životne sredine i jačanje prava lokalnih zajednica -poručuje Zuzana Vačunova iz “Arnike”.

Oni koji žele znati više, treba da se u ponedjeljak, 5. oktobra u 17 časova pridruže specijalnom informativnom vebinaru o ovoj temi.

– Ukupni grant fond je 20.000 KM, a podržaće se između sedam i 15 projekata. Iznos svake donacije može varirati od 1.000 do 3.000 KM. U 2020. godini za podršku tri do osam projekata može se dodijeliti 8.000 KM – poručuju iz Kolaicije za zaštitu rijeka BiH.