Društvo

Vozači, riješite dilemu: Univerzalne nemaju vrhunska svojstva, a evo zašto je OPASNO VOZITI ljeti na zimskim gumama

Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila i presudne su za sigurnost. Obaveza zimske opreme završila se 1. aprila.

MJENJANJE GUMA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Sada će većina, ako već nije, promijeniti zimske gume na svojim limenim ljubimcima. No, neki baš i ne mare za to, pa ljeti ostavljaju zimske gume, zimi pak voze ljetne, a neki koriste i popularne univerzalne gume.

Portal “Danas.hr” pitao je saobraćajne stručnjake kako se gume ponašaju na cesti, ali i kako se odgovorno ponašati i ne dovoditi sebe i druge učesnike u saobraćaju u opasnost.

Ljetne gume su puno bolje od zimskih na svim temperaturama preko + 7 stepeni. Čim raste temperatura na više, to su gume lošije, jer one su mekane i one se ‘otapaju’. Postaju premekane. Kod nekakvih gradskih vožnji pri malim brzinama i gdje nema puno zagrijavanja i nema puno naglog motanja volanom, zimske gume nisu toliko loše, do nekih brzina do 80 kilometara na sat – kazao je Goran Husinec.

Ali, problem nastaje kod velikih brzina ako se vozimo na zimskim gumama po ljeti.

– Kod takvih brzina gdje se gume jako griju, recimo kod jakih krivina, tj. brzih prolaska kroz krivine, tu se zimska guma pregrijava i ona se krene klizati. Kada se pregrije postane skliska – dodaje.

Tačnije, kada je asfalt jako vruć guma popušta i kliže se.

Pročitajte još

Univerzalne gume

– To je zadnjih godina naziv izmišljen, univerzalne gume. Univerzalne gume u principu ne postoje, to je jedan tako naziv koji su trgovci izmislili za zimske gume koje imaju malo manje lamelica i malo više mješavine s ljetnim gumama. Pa su onda rekli neka to budu univerzalne gume i to bi mogli nazvati na hladnom su malo bolje od ljetnih, a na vrućem su malo bolje od zimskih. Ali one nikada nisu dobre. One niti po ljeti niti po zimi nemaju neka vrhunska svojstva – mišljenja je Husinec.

Husinec dodaje da su to gume za neka područja gdje snijega baš i nema, gdje je malo zime, te za one ljude koji se malo voze..

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu