Magazin

VRIJEDI POKUŠATI Zaustavite pojavu vlage u svom domu

Što manje vlage proizvedete u kući, to će se stvoriti manja kondenzacija. Dakle, treba da razmislite kako ćete smanjiti nivo vlage tokom dana.

vlaga
FOTO: NAŠATV SLUŽBENI KANAL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Mnoga domaćinstva suočavaju se sa viškom vlage u prostoru i pojavom plijesni, koja ukućanima može da stvori i zdravstvene probleme. Nikolas Donitorn, menadžer službe održavanja u britanskoj korporaciji Rentokil podijelio je iskustva vezana za taj problem, piše britanski San.

Ponekad se, kaže, stvar može riješiti samo pribjegavanjem skupim rješenjima, poput ugradnje odvlaživača, odnosno instaliranja ventilatora, i postavljanja posebnog gipsa za izolaciju. No, ima i jeftinijih i jednostavnijih rješenja koja mogu da ublaže problem nastajanja plijesni, kako biste mogli da sanirate stanje.

– Što manje vlage proizvedete u kući, to će se stvoriti manja kondenzacija. Dakle, treba razmisliti kako ćete smanjiti nivo vlage tokom dana. Postoje neki besplatni načini za to: Češće otvaranje prozora, na primjer, dok kuvate ili dok se tuširate, ili upotreba ventilatora u kupatilu. Tako ćete isušiti vlagu u kuhinji i kupatilu, odnosno neće se više zadržavati u vašem domu – kaže Donitorn.

Dodaje kako je poželjno održavati ujednačenu temperaturu u domu, ako je moguće.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da to bude između 18 i 20 stepeni, uz 50 do 60 odsto vlage.

Pročitajte još

Sjetite se da, kako temperatura pada, vazduh može da zadrži manje vlage, pa je veći rizik za to da će se stvarati kondenzacija pare i vlaga u stanu, pojašnjava stručnjak.

Dodao je još nekoliko jeftinih rešenja:

Uvijek poklapajte šerpe i lonce dok nešto u njima kuvate, zatvorite kuhinjska vrata prema ostatku stana i otvorite prozor u kuhinji, posebno kad kuvate neke namirnice u vodi, poput tjestenine, koja ispušta puno vlage u vazduh. To će doprinijeti i tome da se voda brže zakuva, te da zadrži toplotu, što znači da ćete trošiti manje energije za kuvanje.

Stari peškir – besplatna pomoć

Nakon tuširanja ili brijanja, starim peškirom prebrišite vlagu u kupatilu, pa se neće skupljati u vazduhu. Možete da ga osušite i u kupatilu, ako ima prozor koji može da se otvori, ili ga sušite na vazduhu, pa ga sutra opet možete upotrijebiti. Na taj način spriječićete stvaranje plijesni na mjestima na kojima se ona najčešće stvara.

Izolacija potkrovlja

Četvrtina toplote gubi se kroz krov ako nemate odgovarajuću izolaciju, pa razmislite o tome da je pojačate, savjetuje stručnjak.

To je nešto što možete da učinite sami, ali morate da pazite da ne blokirate otvore za ventilaciju, piše Magazin Novosti.

Izolujte krevet ljubimca

Ako ste vlasnik psa, ujutro ćete možda primjetiti da je njegov krevet vlažan. Razlog je to da je obično postavljen na hladnim pločicama, pa toplota psa grije pod i stvara se vlaga. Zato je dobro “izolovati” krevet kućnog ljubimca s poda, na primjer tako da ispod njega postavite neku prostirku koja ne propušta vlagu.

Odškrinite vrata ormara

– Nije rijetkost da u ormarima pronađete odjeću koja je vlažna, posebno ako je ormar oslonjen na zid. Ako su vrata ormara zatvorena, on postaje kao hladnjak, sa hladnim i vlažnim vazduhom koji je zaglavljen unutra. Dakle, pomoći će ako vrata ormara malo odškrinete, ili postavite stoper tako da se ne mogu potpuno da se zatvore – zaključuje Nikolas Donitorn.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije