Zabava

VRIJEDI ULOŽENOG TRUDA Sami napravite raviole po svom ukusu (VIDEO)

Punjena tjestenina u poređenju s ostalim vrstama tjestenine ima svoje posebne čari.

VRIJEDI ULOŽENOG TRUDA Sami napravite raviole po svom ukusu (VIDEO)
FOTO: JAMIE OLIVER/YOUTUBE

Sastojci su skriveni unutar zatvorenog jastučića prekrivenog navlakom od tijesta, pa se samo pogledom ne može odrediti da li je punjenje pripremljeno s mesom, ribom, povrćem ili sirom, te je prvi zalogaj uvijek uzbudljivo iskustvo.

Iako su sve vrste svježe tjestenine danas široko dostupne u gotovom zapakovanom obliku, priprema tjestenine kod kuće donosi veliko zadovoljstvo.

Za pripremu oko 40 komada raviola odnosno za 4 osobe potrebno je oko 350 grama glatkog brašna, 3 jaja, 1 mala kašika soli, 1 kašičica ulja i voda po potrebi.

Ovaj italijanski specijalitet se tradicionalno priprema na način da se brašno istrese na radnu površinu i oblikuje u vulkan ili fontanu s rupom u sredini. Potom se u sredinu dodaju jaja prethodno lagano razmućena uz dodatak soli i ulja. Uz pomoć viljuške, ili još bolje ručno, treba kružnim energičnim pokretima miješati jaje s brašnom sve dok se ne umuti zadnja spoljna ivica vulkana i sastojci ne budu homogeno stopljeni u jednu smjesu.

Dobijenu smjesu treba mijesiti laganim pokretima sve dok krajnji rezultat ne bude mekano i elastično tijesto. Što će se dulje mijesiti, tijesto će biti bolje razrađeno odnosno dovoljno elastično da se lagano razvalja. Dok mijesite tijesto povremeno treba pobrašniti ruke i radnu površinu kako bi spriječili ljepljenje tijesta. Konzistencija dobijenog tijesta mora biti mekana i na dodir suha. Ako se tijesto previše lijepi treba dodati malo brašna, a ako je lomljivo, a ne elastično, treba poprskati s malo mlake vode.

Tajna kako dobiti tijesto koje se lako valja je njegovo odležavanje u frižideru. Kuglu od tijesta valja omotati prozirnom folijom i ostaviti da se odmori bar pola sata. Vrijeme odležavanja tijesta se može iskoristiti za izradu punjenja za raviole.

Kada je riječ o punjenju za raviole, tu pravila nema, a broj mogućih kombinacija i okusa je bezbroj. Valja samo pripaziti da konzistencija punjenja nije previše rijetka.

Sljedeći korak je valjanje tijesta u tankom sloju. Punjenje je najzgodnije stavljati pri vrhu. U jednom redu složite 5 do 6 kuglica punjenja i tijesto presaviti, dobro pritisnuti i rezati u željeni oblik. Zatim nastaviti sve dok se ne dođe do kraja tijesta. Ukoliko imate aparat za izradu tjestenine započnite s veličinom 1 sve do veličine 5 ili 6, koja je standardna mjera za izradu raviola. Tijesto oko punjenja možete premazati kistom umočenim u vodu ili jaje kako bi se slojevi bolje zalijepili.

Zatim slijedi prekrivanje drugim listom tjestenine. Gornji sloj tijesta treba dobro pritisnuti kako bi se istisnuo vazduh i da se ravioli kod kuhanja ne bi raspali. Slijedi rezanje posebnim nožićem u obliku kvadrata ili uz pomoć okruglog kalupa za izrezivanje krugova.

Tijesto za raviole možemo ofarbati u šareno dodatkom povrća poput špinata ili bundeve. Ukoliko želite tijesto ofarbati suhim sastojcima (poput začina šafrana, kakaa). Njih dodajemo zajedno s brašnom, dok je mokre sastojke (poput povrtnog pirea, crnila od hobotnice) najbolje dodati na kraju.

Ravioli se kuhaju do 5 minuta u ključaloj slanoj vodi i najbolje ih je poslužiti uz dodatak maslinovog ulja, sosa od paradajza i obilje parmezana, objavila su 24sata.hr.