Politika

Vučić o „non pejperu“: Nisam vidio taj dokument, a kamoli učestvovao u njegovom pisanju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o „non pejperu“ koji govori o promjeni granica na Balkanu, rekao je da nije vidio taj dokument i da mu ti papiri ne odgovaraju.

Vučić o „non pejperu“: Nisam vidio taj dokument, a kamoli učestvovao u njegovom pisanju
FOTO: FACE TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

Na pitanje, kada je Vučić pisao taj dokument, zašto je potpisao Janšu, Vučić je rekao: „zar stvarno mislite da neko može Janši da kaže sa čim će da izađe u javnost“.

Pročitajte još

– Ne da nisam učestvovao u pisanju bilo kog papira, nego ga nisam ni vidio. Vidio sam spekulacije. Kažete da će Srbija da prizna nezavisno Kosovo, da bi dobila Republiku Srpsku. To se neće dogoditi. Ništa od toga nije na takav način realno, niti nam je to potrebno. To je sve što mogu da vam kaže o tome – rekao je Vučić za Fejs TV.

Komentarisao je i riječi srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ministra policije Srbije Aleksandra Vulna, koji se zalažu za miran razlaz u BiH.

– Možete da govorite o Dodiku i Vulinu šta hoćete, to su ljudi koji imaju svoj integritet u stav i taj stav iznose. Svaki put Dodik iznosi svoj stav. Nisam niti ću da budem ničiji policajac, niti ću bilo kome da kažem šta će da govori. Nemam pravo – rekao je Vučić.

Na pitanje da li se slaže sa Dodikovom izjavom o mirnom razlazu, Vučić je odgovorio – “ne slažem se sa tim”.

– I na Pasuljanskim livadama sam rekao da Srbija poštuje integritet BiH, ali i integritet RS unutar BiH – rekao je Vučić.

Poručio je da je BiH posljednje mjesto odakle je očekivao priču o priznanju nezvisnosti Kosova, posebno apostrofirajući Bakira Izetbegovića i Željka Komšića.

– Ko ste vi da komadate Srbiju, rušite integritet Srbije?! To su izgovorili najviši predstavnici bošnjačkog naroda. Dvostruki standard je da teritorija Srbije može da se komada, a ako neki Srbin kaže nećemo ratove, hoćemo miran razlaz, onda je zločinac Vučić kriv za to – rekao je predsjednik Srbije.

Vučić o EU i “srpskom svijetu”

Vučić je rekao da je iskreno za EU, ali da je prije svega racionalan, pragmatičan, neko ko gleda interese građana Srbije.

– Moj posao je da građani žive bolje. Šta god neki govorili o meni, brojke objektivno govore tako. S druge strane, ako analizirate situaciju u EU, da smo najbolji na svijetu, ne bi nas primili, nikog, jer EU u ovom trenutku nije spremna za to – rekao je Vučić.

Na pitanje o „srpskom svijetu“, odnosno o ujedinjenju srpskog prostora, Vučić je rekao:

– Otkad vi Bošnjaci spadate u srpski svijet, hoću s vama da se ujedinjujemo. Moja je ideja da mi otvorimo granice između sebe, da nam ne čekaju kamioni na granicama – kaže Vučić.