Politika

VUČIĆ O SASTANKU U BIJELOJ KUĆI „Učestvovaćemo u razgovoru, nismo u poziciji da odbijemo“

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Beograd učestvovati u razgovorima u Bijeloj kući, koje je za 2. septembar najavio specijalni izaslanik predsednika SAD, Ričard Grenel, i istakao da Srbija nije u poziciji da odbija razgovore

VUČIĆ O SASTANKU U BIJELOJ KUĆI „Učestvovaćemo u razgovoru, nismo u poziciji da odbijemo“
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Naveo je da je razgovarao sa Grenelom i da će teme sastanka biti ekonomske, što su, kaže, važne teme za Srbiju.

– Srbija nije u poziciji, a i ne bi bilo dobro da je u poziciji da odbija razgovore – rekao je Vučić za TV Pink.

Dodao je da je pitanje zašto je Grenel upotrebio termin “pregovori”, pitanje za američkog diplomatu.

– Oni su i prije nekli dan rekli da podržavaju pregovore pod okriljem EU. Ali, da ne ulazim u njihove odnose. Suviše smo mali da bismo to mogli sebi da dopustimo – rekao je Vučić.

Dodao je i da SAD, kao i veći dio EU i briselske administracije dijalog uvijek posmatrati kao dijalog dvije nezavisne zemlje.

Naša pozicija je teška, za SAD i veći dio EU Kosovo je nezavisna država, rekao je predsjednik Srbije, ali i istakao da Beograd nikada neće tretirati Kosovo kao nezavisnu državu, ni u pregovorima u Vašingtonu, ni u Briselu.

– Oni (kosovski Albanci) na pregovore dolaze iz više razloga, a prvi je da dobiju priliku da sebe prikažu kao nezavisnu državu. Mi ih nećemo tretirati tako ni u Vašingtionu, ni u Briselu – objasnio je Vučić za TV Pink dodajući da to ne kaže poslije, već u susret događaju.

Rekao je da je na to upozorio i Avdulaha Hotija.

Vučić je istakao da prištinska strana na pregovore ne dolazi pripremljena, dok se srpska delegacija sprema danima i nedjeljama.

– To je ozbiljan rad. Iznenadili smo ih našim prijedlogom na prošlim razgovorima. Oni plasiranje naše robe na Kosovu nazivaju izvozom. Rekli su ne možete da izvozite kao Republika Srbija, a da oni ne mogu kao Republika Kosovo. Rekao sam da mogu da pišu šta hoće, kao na primjer CEFTA Kosovo. Ali da ne može da piše Republika Kosovo – rekao je on.

Istakao je da Prištini nije cilj sloboda protoka kapitala, robe i usluga, već samo da dođu do konačnog rješenja bez pregovora, a to je priznanje nezavisnosti.

Vučić je rekao da ne sumnja da će provokacija s njihove strane na terenu biti još.

Podsjetio je da su ponovo upali u zaštićenu zonu manastira Dečani.

– Došli su tamo sa mašinama da grade magistralni put i pored presude čak njihovih sudova. Šta ih briga za manastir i za presude čak njihovih sudova. To su stvari koji unose dodatni nemir i strijepnju. Protiv toga ćemo se boriti na svakom mjestu – podvukao je on.