Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“VUČIĆ SJAJNO RADI” Makron poručio da EU treba više da investira na Balkanu

Politika
Autor:

Foto: Koca Sulejmanovic/EPA

Srbija već pet godina vodi pregovore o članstvu u EU, ali investicije koje su vidljive u zemlji nisu evropske, već kineske i ruske, rekao je francuski predsjednik Emanuel Makron na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji i pohvalio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da sjajno radi svoj posao.

Makron je to naveo na panelu, koji je vodio njemački diplomata Volfgang Išinger, govoreći o tome da li će Francuska ukinuti veto na početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, nakon što je EU promenila metodologiju procesa proširenja.

Makron je istakao da ne voli termin “veto”, kao i da je potrebno govoriti o poširenju, ali na jasan i reverzibilan način, tako da EU može brže da napreduje sa zemljama koje ostvaruju brži napredak i investira u kandidate koji su uspješni na putu ka EU, ali i da odustane kada takav razvoj događaja ne funkcioniše.

Foto: Ivana Mastilović Jasnić/RAS Srbija

Makron je poručio da pregovori o članstvu ne treba da budu jedina politika EU prema Balkanu i da to nije obavezno najbolji način za jačanje evropskog uticaja u regionu. On je rekao da podržava strateški cilj da se zemlje Zapadnog Balkana čvrsto zadrže u Evropi, ali je upitao da li je aktuelna metodologija dobar način da se ostvari taj cilj.

– Veoma poštujem predsjednika (Srbije Aleksandar) Vučića, on sjajno radi svoj posao, on je sjajan lider, ali ono što se tamo dešava određuju Rusija i Kina, a ne Evropa –  rekao je Makron.

Podsjetio je da Srbija već pet godina otvara pregovaračka poglavlja i upozorio da će za dvije godine “ljudi reći kako je vrijeme da Srbija uđe u EU, jer već počinje da gubi strpljenje, i to s pravom”.

Francuski predsjednik je ocijenio da EU, ako želi da uključi Balkan, mora da investira mnogo više nego do sada u infrastrukturu, kulturu, znanje jezika, ako želi da uključi Balkan u Evropu i naglasio da Francuska već mijenja politiku u tom pravcu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO