Politika

"VUČIĆ SJAJNO RADI" Makron poručio da EU treba više da investira na Balkanu

Srbija već pet godina vodi pregovore o članstvu u EU, ali investicije koje su vidljive u zemlji nisu evropske, već kineske i ruske, rekao je francuski predsjednik Emanuel Makron na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji i pohvalio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da sjajno radi svoj posao.

"VUČIĆ SJAJNO RADI" Makron poručio da EU treba više da investira na Balkanu
FOTO: KOCA SULEJMANOVIC/EPA

Makron je to naveo na panelu, koji je vodio njemački diplomata Volfgang Išinger, govoreći o tome da li će Francuska ukinuti veto na početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, nakon što je EU promenila metodologiju procesa proširenja.

Makron je istakao da ne voli termin “veto”, kao i da je potrebno govoriti o poširenju, ali na jasan i reverzibilan način, tako da EU može brže da napreduje sa zemljama koje ostvaruju brži napredak i investira u kandidate koji su uspješni na putu ka EU, ali i da odustane kada takav razvoj događaja ne funkcioniše.

Foto: Ivana Mastilović Jasnić/RAS Srbija
Foto: Ivana Mastilović Jasnić/RAS Srbija

Makron je poručio da pregovori o članstvu ne treba da budu jedina politika EU prema Balkanu i da to nije obavezno najbolji način za jačanje evropskog uticaja u regionu. On je rekao da podržava strateški cilj da se zemlje Zapadnog Balkana čvrsto zadrže u Evropi, ali je upitao da li je aktuelna metodologija dobar način da se ostvari taj cilj.

Veoma poštujem predsjednika (Srbije Aleksandar) Vučića, on sjajno radi svoj posao, on je sjajan lider, ali ono što se tamo dešava određuju Rusija i Kina, a ne Evropa –  rekao je Makron.

Podsjetio je da Srbija već pet godina otvara pregovaračka poglavlja i upozorio da će za dvije godine “ljudi reći kako je vrijeme da Srbija uđe u EU, jer već počinje da gubi strpljenje, i to s pravom”.

Francuski predsjednik je ocijenio da EU, ako želi da uključi Balkan, mora da investira mnogo više nego do sada u infrastrukturu, kulturu, znanje jezika, ako želi da uključi Balkan u Evropu i naglasio da Francuska već mijenja politiku u tom pravcu.