Društvo

Za 272.000 penzionera: Od iduće sedmice štampaju čekove za isplatu 100 KM pomoći

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS Mladen Milić najavio je da se naredne sedmice završava obrada za isplatu julske penzije i da će pristupiti obradi i štampanju čekova za jednokratnu isplatu po 100 KM za 272.000 korisnika prava prema odluci Vlade Srpske.

Za 272.000 penzionera: Od iduće sedmice štampaju čekove za isplatu 100 KM pomoći
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Nama je u obavezi da čekove štampamo i dostavimo poštanskim operaterima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH rekao je Milić Srni.

On je dodao da će na taj način pomoć istovremeno biti isporučena i korisnicima koji penzije preuzimaju preko pošte, kao i onima putem komercijalnih banaka, te je pohvalio ovaj potez Vlade Republike Srpske.

– Nažalost, naša nesreća je u tome što u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu imamo puno korisnika prava sa posebnim stažom u dvostrukom trajanju, odnosno imamo samo 7,8 odsto korisnika prava koji imaju 40 godina ili više penzijskog staža osiguranja – naveo je Milić.

Pročitajte još

Vidljivo je, kaže, da Vlada Republike Srpske prati aktuelna dešavanja, rast inflacije, cijena i troškova života, kao i da paralelno, u granicama finansijskih mogućnosti, reaguje sa vanrednim povećanjem penzija, plata i najniže plate kako bi se održa dostignuti nivo isplate penzije.

On je istakao da će julska penzija biti isplaćena prije 10. avgusta.

Prema njegovim riječima, prosječna penzija u Republici Srpskoj je veća od 470 KM, da oni sa 40 i više godina staža imaju iznad 700 KM, a najviša penzija je oko 2.300 KM.

– Fond penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srspke je servis preko 273.000 korisnika prava, od čega 222.000 živi na teritoriji Republike Srpske i mi se trudimo i da u okolnostima globalnih poremaćaja obaveze izvršavamo na vrijeme – rekao je Milić. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije