Društvo

REFORMA FONDA PIO Majska penzija po novom sistemu obračuna

Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske prešao je na novi sistem obračuna penzija i već od 26. maja počeće obradu majske penzije kako bi bili spremni za njenu isplatu, izjavio je direktor Fonda PIO Mladen Milić.

REFORMA FONDA PIO Majska penzija po novom sistemu obračuna
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Milić je ukazao na značaj reforme penzionog sistema po redovnost isplate penzija i sredstava potrebnih za isplatu, te poboljšanje strukture korisnika prava.

– Prilikom obračuna aprilske penzije prvi put u istoriji Fonda prešli smo 60 odsto korisnika prava na starosnu penziju u ukupnoj strukturi, a prvi put je smanjen procenat ispod 13 odsto, dakle 12,97 odsto kada su u pitanju korisnici prava na invalidsku penziju – rekao je Milić, dodajući da je smanjen i procenat korisnika prava na porodičnu penziju.

Pročitajte još

Prema njegovim riječima, ukoliko se posmatra na godišnjem nivou, a ne kumulativno, prilikom donošenja rješenja, odnosno ostvarivanja prava na penziju, Srpska se nalazi u nekoj sredini visoko razvijenih zapadnoevropskih zemalja po pitanju strukture korisnika prava.

– Ispod sedam odsto smo na godišnjem nivou kada su u pitanju korisnici prava na invalidske penzije, a blizu 70 odsto je korisnika prava na starosnu penziju – izjavio je Milić novinarima u Tesliću, gdje prisustvuje sjednici Upravnog odbora Udruženja penzionera Srpske.

Kada je riječ o potrebnim sredstvima za isplatu penzija, Milić kaže da je povećan procenat učešća izvornih doprinosa u finansiranju isplate penzija u odnosu na prethodni period koji se sada kreće oko 85 odsto u prosjeku svaki mjesec.

– Prošle godine, kada je još bila vanredna situacija i pod virusom korona imali smo oko 82 odsto obezbijeđenih sredstava iz doprinosa – naveo je Milić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije