Društvo

Za prijevremeno rođenu djecu: Prva banka mlijeka u Srpskoj spremna do jeseni

Prva banka humanog mlijeka u Srpskoj, tačnije u Univerzitetskom kliničkom centru RS, biće završena i opremljena do 1. septembra.

bebe
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Na ovaj projekat čeka se više od godinu i po dana, otkako je prikupljen novac za osnivanje banke mlijeka u okviru tradicionalne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”. Humanitarna akcija održana je još u decembru 2020. godine i tada je prikupljeno 1,16 miliona maraka donacija. 

Inicijativu je pokrenulo Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Srpskoj “Mrvice” sa željom da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojoj nije dostupno majčino mlijeko, obezbijedi donirano humano mlijeko.

Banka mlijeka biće otvorena u okviru Klinike za dječije bolesti UKC RS, a sam projekat, kako je ranije rečeno, košta oko milion i po maraka. Za ove svrhe biće iskorištena stara lokacija Kliničke apoteke, u objektu Maternitea.

Iz UKC podsjećaju da je izvođač radova za projekat „Adaptacija i opremanje prostora Banke humanog mlijeka i polikliničkog dijela Klinike za dječije bolesti – ključ u ruke“ u posao uveden 22. marta. Do sada je, kažu, završena prva faza rigipsa, postavljena konstrukcija i formirane prezide. Urađena je kompletna klimatizacija, te cjevovod za medicinske gasove od podstanice do ormara. Izvedena je prva faza ventilacije, vodoinstalacija, kao i prva faza jake i slabe struje.

Pročitajte još

– Dinamika radova podrazumijeva da sve planirane aktivnosti na radovima treba da budu završene do 15. avgusta, s tim da prostor treba biti u potpunosti funkcionalan, odnosno opremljen namještajem i medicinskom opremom do 1. septembra – rekli su za Srpskainfo iz najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj.

U banci mlijeka se pohranjuje i testira mlijeko koje majke daruju za drugu novorođenčad.

Pojedine majke u Srpskoj i prije su se raspitivale da doniraju svoje mlijeko, ali nije bilo uslova da se ono sačuva.

– Veliki broj porodilja baci određene količine mlijeka, jer se u prvih šest mjeseci mlijeko stvara u velikim količinama, dok se ne uspostavi balans ponude i potražnje između majke i bebe, te je ovaj period najbolji za doniranje mlijeka – pojasnili su ranije iz Udruženja “Mrvice”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu