Društvo

Za stan od 50 kvadrata i do 200 evra: Moler otkriva koliko ove godine košta krečenje u Srbiji, a koliko u Austriji

"Svaki je zanat zlatan" jedna je od srpskih poslovica, a cijene krečenja u Srbiji, ali i cijelom regionu, idu u prilog ovoj misli.

Za stan od 50 kvadrata i do 200 evra: Moler otkriva koliko ove godine košta krečenje u Srbiji, a koliko u Austriji
FOTO: ŽELJKO ŠUTULJIĆ / PRIVATNA ARHIVA

Moler Vladan Stanković iz Jagodine otkrio je koliko novca je potrebno da se izdvoji samo da bi se platio rad majstora.

Takođe je naveo koliko košta pružanje molerskih usluga u Austriji.

Gletovanje sa krečenjem naplaćujem tri evra po kvadratu ako se koristi bijela boja prilikom krečenja. Ako se kreči u drugoj boji onda je cijena od 3,3 do 3,5 evra. Napominjem da se navedene cijene odnose samo na moj rad, znači, u cijenu nije uračunat materijal – započeo je razgovor Stanković.

Objasnio je da samo krečenje u beloj boji po kvadratu košta 1,2 evra, a ako se neko odluči za neku drugu boju, onda je cijena 1,5 evra.

– Moram da napomenem da su drugačije cijene ukoliko se koristi tehnika, kao na primjer tehnika sahara. To je nešto novo i postoji oko deset tehnika, a cijena se kreće od šest do osam evra. Krečenje fasade je skuplje i košta 10 evra – kazao je Stanković.

On je ispričao i koliko traje krečenje stana od oko 50 kvadrata.

Objasnio je i kako se računa površina koju je potrebno okrečiti za navedenu kvadraturu stana.

– Dva majstora okreče pomenutu kvadraturu stana za jedan dan, naravno ukoliko se kreči bijelom bojom. Inače, stan od 50 kvadrata ima oko 165 kvadrata krečenja. Površina krečenja se računa tako što se kvadratura stana pomnoži sa 3,3. Nekad može da bude manja ili veća površina, to zavisi od stana – naveo je Stanković.

Krečenje stana od 50 kvadrata sa gletovanjem u boji koja nije bijela košta najmanje oko 540 evra. Samo krečenje u bijeloj boji košta oko 198 evra.

Pročitajte još

Koliko moler zaradi u Austriji

On je ispričao da je prije Nove godine radio u Beču kao moler. Naveo je da je zarađivao 11 evra po satu i da je radio 10 sati dnevno.

Istakao je da je imao dvije pauze po pola sata i da one nisu bile plaćene.

Prema riječima Stankovića, u Beču je dnevno zarađivao 99 evra (skoro 200 KM).

– Važno je da kažem da sam pored toga imao i plaćen stan i sve račune koji su se odnosili na njega. Krečio sam samo stanove u Beču. Što se tiče zarade, ja manje, više isto zaradim dok krečim u Srbiji i Austriji, ali je samo krečenje u Austriji skuplje nego kod nas zato što vlasnik stana plaća više majstora ali i gazdu koji nas zaposli – rekao je Stanković.

Vladan Stanković je naveo i koji klijenti su zahtjevniji, oni u Srbiji ili u Austriji.

– Zahtevniji su ljudi u Srbiji. Kod nas baš mora da se pazi kako se radi i rad mora da bude daleko kvalitetniji nego u Austriji. Kad se gletuje kod nas nakon toga zidovi moraju da budu skroz ravni, dok u Austriji nije tako. To važi i za krečenje. Kod nas nakon krečenja zidovi moraju da budu glatki. U Austriji nije tako. Mi smo pedantniji – zaključio je Stanković, piše Mondo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije