Biznis

Za 50 kvadrata 600 KM: I moleri promijenili cjenovnike, zaštitnici prava potrošača poručuju da ZLOUPOTREBLJAVAJU SITUACIJU ZBOG MINIMALCA

Stanovnici Srpske koji se ovog proljeća upuste u renoviranje kuće ili stana samo za usluge krečenja moraće izdvojiti i 20 odsto više novca nego lani, a rast troškova natjerao je i druge majstore da promijene cjenovnike.

Za 50 kvadrata 600 KM: I moleri promijenili cjenovnike, zaštitnici prava potrošača poručuju da ZLOUPOTREBLJAVAJU SITUACIJU ZBOG MINIMALCA
FOTO: BEKAMENT/YOUTUBE/SCREENSHOT

Krečenje je jedan od osnovnih proljetnih radova u kući, a za osvježenje prostorije od 50 kvadrata u najvećem gradu Srpske potrebno je izdvojiti oko 600 maraka. Iako sve poskupljuje i stvara se slika da stanovništvo jedva preživljava, majstori tvrde da posla ima kao u priči, te da je za većinu radova potrebno zakazati bar mjesec dana unaprijed.

Banjalučki moler Aleksandar Radosavljević priča da su cijene krečenja sa tri marke, koliko je bilo prošle godine, skočile na četiri KM i više, zavisno od boje koju mušterija traži.

FOTO: BEKAMENT/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: BEKAMENT/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Imajući u vidu sva poskupljenja, i moleri, koje je jako teško naći, hoće veće dnevnice. Nismo imali izbora, jednostavno smo morali ići sa korekcijom cijena svojih usluga – rekao je Radosavljević. O korekciji cijena svojih usluga uveliko razmišlja i Prijedorčanin Slobodan Lazić, koji još krečenje u bijelu boju po kvadratu naplaćuje tri marke.

Cijene krečenja u jače nijanse diktiraju trgovci, a uglavnom ne prelazi 4,5 maraka. Sve je otišlo u nebo, od troškova za doprinose, koje sam sebi uplaćujem, do cijena materijala. Cijene krečenja i ostalih usluga realno bi bilo povećati za mnogo više od 20 odsto, međutim, narod nema novca i da bih zadržao mušterije, neću ići iznad – rekao je Lazić.

Zbog velikih troškova izbora nema ni keramičar Dragan Šodolović koji će, kaže, u narednim danima formirati novi cjenovnik.

Pročitajte još

– Pločice po kvadratu postavljam po cijeni od 20 i 25 maraka, zavisno od toga koja vrsta je u pitanju. S obzirom na to da sa mnom rade još četiri majstora, koje zbog svih troškova sljeduje i veća dnevnica, jednostavno moram da idem sa povećanjem cijena – istakao je Šodolović.

S druge strane, zaštitnici prava potrošača smatraju da majstori poput molera i keramičara nemaju nijedan osnov da povećavaju cijene svojih usluga, koje su odavno precijenjene. Izvršna direktorica prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača “Don” Murisa Marić rekla je da moleri, keramičari i drugi majstori zloupotrebljavaju trenutnu situaciju zbog povećanja minimalca, jer su traženi “pa im se može”.

– Majstori već sad naplaćuju abnormalne iznose za postavljanje pločica i laminata, rigipsa ili krečenje. Smatram da nemaju niti jedan razlog da poskupe, jer upravo ova branša plaća najmanje dažbine državi – rekla je Marićeva. Prema njenim riječima, keramičari za postavljanje pločica po kvadratu uzimaju i do 40 KM, piše Glas Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu