Hronika

Za samo 3 sata, 9 saobraćajnih nesreća u Banjaluci: Policija apeluje na vozače, a ovo kažu stručnjaci

Samo za tri sata jutros je Policijskoj stanici za bezbjednost saobraćaja prijavljeno čak devet saobraćajnih nesreća na području Banjaluke.

Za samo 3 sata, 9 saobraćajnih nesreća u Banjaluci: Policija apeluje na vozače, a ovo kažu stručnjaci
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

U zadnje vrijeme je primjetno da se na području Banjaluke dešava sve više saobraćajnih nesreća, pogotovo u vrijeme kada su najveće gužve u saobraćaju.

Razgovarali smo sa stručnjakom iz ovog domena, vještakom saobraćajne oblasti Nikolom Ćopićem, koji je naveo da postoji povećanje po svim parametrima, kako veći postotak poginulih, tako lakše i teže povrijeđenih osoba, ali i saobraćajnih nezgoda samo sa materijalnom štetom.

Ono što je zabrinjavajuće su podaci Ministarstva unutrašnjih poslova koji govore o broju izdatih prekršajnih naloga koji se povećavaju iz godine u godinu, ali i sve veći broj isključenih osoba iz saobraćaja zbog vožnje u alkoholisanom stanju. To je jedan od velikih problema, s obzirom na to da ogroman broj saobraćajnih nezgoda koje imaju fatalne posljedice upravo se dešava zbog kombinacije prekoračenja dozvoljene brzine i konzumacije alkohola. To je definitivno nešto gdje treba propisati mnogo ozbiljnije sankcije prilikom donošenja novog Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, s obzirom da je postojeći zakon pretrpio veliki broj izmjena, te da je odavno spreman za donošenje novog – rekao je sagovornik za Srpskainfo.

Pročitajte još

Ćopić navodi da se polovina saobraćajnih nezgoda u Republici Srpskoj dogodi na teritoriji PU Banjaluka, ali i prema podacima Ministarstva saobraćaja i veza, broj registrovanih vozila na području ovog centra bi ove godine trebao da pređe 90.000 hiljada.

FOTO: USTPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTPLJENA FOTOGRAFIJA

Iako povećanje broja motornih vozila ne bi trebao da bude uzrok za povećanje broja saobraćajnih nezgoda, što je jedno od osnovnih postulata u bezbjednosti u saobraćaju, definitivno u posljednje vrijeme dolazi do toga i to je jedna poruka da se nešto mora mijenjati sistemski – kazao je Nikola.

Apel policije

Policijska uprava Banjaluka apeluje na sve učesnike u saboraćaju, a posebno vožače, da poštuju saobraćajna pravila i propise, i da na siguran način učestvuju u saobraćaju.

Kako je Srpskainfo jutros pisala, dogodile su se dvije saobraćajne nesreće na istoj raskrisnici u banjalučkom naselju Borik,  a tom prilikom jedna osoba je i povrijeđena.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije