Hronika

ZABAVLJAČI NA DVORU Šaban Šaulić je za kafanskim stolom ispričao sve o svom PORIJEKLU

Legendarni pjevač koji je preminuo 17. februara, neposredno poslije teške saobraćajne nesreće koja mu se dogodila u Njemačkoj, rođen je 6. septembra 1951. godine u Šapcu, a kad se jednom prilikom povela priča o njegovom najranijem djetinjstvu, za kafanskim stolom je ispričao sve o svom porijeklu.

ZABAVLJAČI NA DVORU Šaban Šaulić je za kafanskim stolom ispričao sve o svom PORIJEKLU
FOTO: RAS SRBIJA

Preko nekog advokata saznao sam da je jedan Šaulić radio kao zabavljač na dvoru cara Dušana. Pošto ga je veoma volio, čuveni vladar mu je poklonio imanje sa zamkom u Negotinskoj Krajini, gdje je on postao pravi vlastelin. Bio je pošten čovjek, ali imao je sina delinkventa, koji je zbog rasipničkog načina života bio protjeran u kažnjenički logor u Šapcu kraj Save. E, baš od tog negativca vodimo porijeklo mi Šaulići – kroz smijeh je prije više od jedne decenije ispričao Šaban, istakavši da je odrastao u poštenoj i radnoj porodici, kao i da je svojim roditeljima uvijek bio izuzetno zahvalan što su ga vaspitali kako treba.

– Moja majka Ilda imala je prijeku narav i slabe nerve, bila je nekako uvijek drčna, jer se kao tinejdžerka nagledala svega i svačega u partizanskoj brigadi Veljka Lukića Kurjaka. Imala je svega 12-13 godina kad je kao direktni učesnik rata previjala drugove, zbog čega je kasnije postala jedina partizanka koja je, dok su mnogi dobijali orden za narod, odlikovana za hrabrost. Kasnije joj ipak komunisti nisu dali penziju, ali šta je bilo, bilo je. Talenat za muziku naslijedio sam od nje. Sjećam se kako je pjevala, pogotovo španske pjesme, i to u vozu dok bismo otac, ona i ja odlazili na neki posao koji smo tada obavljali. Bio sam klinac, pa mi je dok tako pjeva djelovala nekako još većom.

A tata Huso bio je izuzetno dobar čovjek, pomalo zatvoren. Pošto je mama rukovodila kućnim budžetom, on je uvijek gledao kako da od nje iskamči džeparac. Imam rođenu sestru koja živi u Šapcu, a tata joj je dao neobično ime – Sarajka, jer su u to vrijeme očevi davali imena. Iako nemam rođenog brata, izuzetno mi je blizak onaj od tetke, poznati pjevač Hasan Dudić – dodao je tada Šaban, koji je, za razliku od brojne komšijske djece, imao priliku da stasava u dobrostojećoj porodici, koja nije oskudjevala u sredstvima za život – piše Kurir.

Prihvati notifikacije