Društvo

ZABILJEŽEN PORAST KRŠENJA MJERA Inspektori u julu izrekli kazne u vrijednosti 48.000 KM

Federalna uprava za inspekcijske poslove u julu je sprovela 447 inspekcijskih nadzora, te izdala 26 prekršajnih naloga u iznosu od 48.000 KM zbog kršenje propisanih zaštitnih mjera protiv širenja virusa korona.

ZABILJEŽEN PORAST KRŠENJA MJERA Inspektori u julu izrekli kazne u vrijednosti 48.000 KM
FOTO: FEHIM DEMIR/EPA

Zabilježen je porast broja zaraženih u kancelarijskim prostorijama pravnih i fizičkih lica s većim brojem zaposlenih, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove Federacije BiH (FBiH).

U saopštenju se navodi da su u prethodnom periodu intenzivirani inspekcijski nadzori u nargila barovima i drugim ugostiteljskim objektima uglavnom na području Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog i Srednjobosanskog kantona.

Nadzori nadležnih inspekcija biće pojačani u narednom periodu uz podršku dodatnog broja federalnih inspektora s ciljem djelovanja na disciplinu građana i privrednih subjekata po pitanju primjene obavezujućih mjera zaštite od virusa korona.

Od marta do kraja jula sprovedeno je ukupno 11.813 inspekcijskih nadzora, doneseno 1.482 rješenja o otklanjanju nedostataka, izrečen 291 prekršajni nalog u vrijednosti 498.815 KM, te devet mjera o zabrani rada i 24 upozorenja, navodi se u saopštenju.