Biznis

ZABORAVILI DA NE SARAĐUJU Nijemci i dalje prevoze ruski tečni prirodni gas

Njemačka prevozi tečni prirodni gas iz Rusije uprkos tvrdnji da prekida energetske veze sa Moskvom, navodi američka agencija Blumberg.

ZABORAVILI DA NE SARAĐUJU Nijemci i dalje prevoze ruski tečni prirodni gas
FOTO: LOS ANGELES TIMES/YOUTUBE/SCREENSHOT

Prema podacima agencije, “Sekjuring enerdži for Jurop” (SEFE), bivša filijala kompanije “Gasprom Germanija” sa sjedištem u Berlinu, isporučuje ruski tečni prirodni gas iz postrojenja “Jamal” u okviru naslijeđenog ugovora.

Taj ugovor je potpisan prije nego što su njemačke vlasti prošle godine nacionalizovale filijalu “Gasproma” u okviru sankcija protiv Rusije.

Iako se tečni prirodni gas transportuje u Indiju i ne podliježe sankcijama Zapada, Njemačka se suočava sa oštrim kritikama zbog održavanja energetskih veza sa Rusijom, čak i nakon što je Berlin obećao da će prestati da koristi ruski gas.

SEFE je početkom oktobra primio pošiljku iz Jamala, dopremljenu tankerom u vlasništvu kompanije putem rijeke Amur za dalji transport u Indiju, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još

Njemačka firma ima dugoročni ugovor sa postrojenjem “Jamal” za tečni prirodni gas. Takođe, ima poseban dugoročni ugovor za isporuke sa indijskom kompanijom “GAIL”.

Prema sporazumu iz 2018. sa Rusijom, SEFE bi morao da plati za pošiljke ruskog tečnog prirodnog gasa čak i ako ne bi bili transportovane u Indiju.

Nacionalizacija “Gasprom Germanija” prošle godine koštala je njemačke poreske obveznike između 6,3 i 7,7 milijardi evra, a otkazivanje postojećeg ugovora sa Rusijom moglo bi da bude znatno skuplje.

“Blumberg” ocjenjuje da bi troškovi štete i kazne mogli da iznose najmanje 10 milijardi evra, što čini takav potez malo vjerovatnim.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu