Svijet

ZABRINITI ZBOG NEŽELJENIH EFEKATA Skoro polovina Amerikanaca ne bi odmah uzela vakcinu

Skoro polovina Amerikanaca ili 49 odsto, kažu da definitivno ili vjerovatno ne bi uzeli vakcinu protiv korona virusa ukoliko bi bila dostupna danas, dok je 51 odsto njih reklo da bi se vakcinisao.

ZABRINITI ZBOG NEŽELJENIH EFEKATA Skoro polovina Amerikanaca ne bi odmah uzela vakcinu
FOTO: SIPHIWE SIBEKO/ POOL/EPA

Ispitanici koji naginju ka odbijanju vakcinacije objašnjavaju svoj stav zabrinutošću zbog mogućih sporednih efekata vakcine.

Povjerenje javnosti u bezbjednu vakcinu za Kovid-19 koja dolazi na tržište je značajno opalo.

U maju, u istraživanju koje je obavio Pju, 72 odsto Amerikanaca izjasnilo se da bi bili spremni da se vakcinišu ako vakcina bude dostupna.

Samo 21 odstp ispitanih Amerikanaca je ovog mjeseca reklo da bi definitivno uzeli vakcinu, prenosi Glas Amerike.

Novo istraživanja ustanovilo je da 77 odsto Amerikanaca vjeruje da će vakcine koje su u razvoju u Sjedinjenim Državama verovatno biti odobrene prije nego što njihova bezbjednost i efikasnost budu u potpunosti ispitani.

Oko 78 odsto od više od 10.000 učesnika istraživanja kao najveću zabrinutost navelo je brigu da će proces davanja dozvole za vakcinu teći suviše brzo i da se neće uspostaviti bezbjednost i efikasnost vakcine.

U poređenju sa tim, samo 20 odsto ispitanika reklo je da ih brine da će izbacivanje vakcine na tržište teći suviše sporo.