Kolumne

Zaćutala i dijaspora

Pandemija korone nije zadala glavobolju samo građanima BiH, srozavši  životni standard mnogih, nego je pomrsila konce i našoj dijaspori, koja je zakočila kako s dolascima na ove prostore, tako i sa slanjem para svojima u zavičaju.

Zaćutala i dijaspora
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Kad bi dolazili u BiH, a dolazili su i po nekoliko puta godišnje, oni nisu žalili da potroše ni u kafani, ni u prodavnici, a posebno su bili široke ruke kad je riječ o novčanoj pomoći rođacima i prijateljima.

Međutim, došao je novi vakat, a i zvanična statistika pokazuje da su doznake iz inostranstva u padu, te da će, po svemu sudeći, biti sve manje.

Naime, i naši ljudi koji rade u inostranstvu suočili su se s posljedicama korona virusa, tako da niti su solventni kao što su bili, niti su raspoloženi za okupljanja i veselja kao prethodnih godina. Zato je većina njih odlučila da ovog ljeta ostane tamo gdje jeste i da, zlu ne trebalo, uštede što više mogu. Naravno, pošalju oni svojima nešto, ali ni približno kao prije, jer ni sami ne znaju koliko će ovo zlo potrajati i šta će se i njima samima još sručiti na glavu.    

To je, logično, na kućne bužete građana BiH, koje je dijaspora izdašno pomagala, izazvalo dodatni udar, gotovo jednak onome koji im je zadala epidemija u njihovoj državi. Oni su, naime, u dobroj mjeri preživljavali upravo zahvaljujući pomoći rođaka i prijatelja iz bijela svijeta, s obzirom na to da su svojim platama jedva uspijevali da za sebe i svoje porodice obezbijede dovoljno hrane.

Za glavu su se uhvatili i domaći ugostitelji, frizeri, stomatolozi, koji od proljeća nisu gubili nadu da će ih od poslovnog kraha ove sezone spasti dijaspora. Nažalost, i njihove nade su ostale puste, pa ljeto završavaju s rezultatima koji mirišu na skoro i definitivno stavljanje ključa u bravu.

Dakle, našim ljudima, čije su oči godinama i decenijama bile uprte u njihove dobrotvore iz inostranstva, sad je ostalo da se uzdaju u se i u svoje kljuse, i prežive kako znaju i umiju.

A hoće li znati i umjeti, s obzirom na niske plate i visoke troškove živote, pokazaće vrijeme.