Svijet

ZAEV PODNIO OSTAVKU ZBOG ŠAMARA IZ BRISELA Ediju Rami to ne pada na pamet

Nakon što su na samitu Evropske unije Albanija i Sjeverna Makedonija ponovo ostale praznih ruku, sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev podnio je ostavku, kao što je i obećao. S druge strane njegov albanski kolega Edi Rama na to ni ne pomišlja iako ima mnogo više razloga za takav potez, s obzirom na sve greške i skandale koje je napravio.

ZAEV PODNIO OSTAVKU ZBOG ŠAMARA IZ BRISELA Ediju Rami to ne pada na pamet
Foto: Anadolu Agency/RAS Srbija

Albanska opozicija je pozvala premijera da podnese ostavku nakon još jednog odbijanja EU da Tirani da datum za početak pregovora o pristupanju Uniji, javlja Blic.

Opozicija vidi Ramu kao glavnog krivca za ovaj neuspeh.

Jedan čovjek nas drži kao taoce. To treba da se završi. Evropa je odbacila Edija Ramu, a ne Albaniju. Ovo je Ramin neuspjeh, a ne Albanijin. Ovakvu poruku smo dobili iz Njemačke, koja je rekla “da” Albaniji, a “ne” vladi kroz devet uslova koji moraju biti ispunjeni – rekao je lider opozicije Ljuljzim Baša.

Izjavio je da bi premijer Rama trebalo da vrati mandat albanskom narodu, jer “je većina zemalja bila istog mišljenja da vlada Albanije ne zaslužuje otvaranje pregovora i da su uslovi pokazali da vlada ne preduzima korake”. Rekao je da kriminal, korupcija, kupovina glasova, nedjelotvornost sudova nisu unutrašnji problemi Evrope, već vlade Edija Rame.

Rama je odlučno odbio da podnese ostavku.

– Vanredne izbore niko nije ni pominjao. Pred nama je još mnogo posla i nemamo vremena za gubljenje. Nećemo zadovoljavati ambicije nezaposlenih ili zaludnih ljudi – rekao je Rama u odgovoru Baši, preneo Telegraph.

Šef Evropskog savjeta Donald Tusk je rekao da su i Skoplje i Tirana ispunili sve što se od njih traži. Međutim, neke zemlje EU se nisu složile sa njim.

Dok je protiv odluke o početku procesa evrointegracija sa Skopljem bila samo Francuska, protiv Tirane su bile i Holandija i Danska, koje su izrazile zabrinutost zbog kriminala i korupcije u Albaniji.

Holandski mediji su posljednjih dana objavili niz članaka o Albaniji i pregovaračkom procesu. List “Het Parool” naveo je činjenice da reforma pravosuđa još nije imala očekivane rezultate.

Novinari citiraju izvještaje iz holandske vlade, ali i eksperte intervjuisane u Tirani, koji kažu da Albanija od 2014. godine nije ostvarila napredak u ispunjavanju uslova. Novinari su, pod uslovom anonimnosti, razgovarali i sa sudijom koji je smijenjen, a koji tvrdi da iza njegove smjene stoji politička odluka.

Francuska je podsjetila Albaniju da iz te zemlje u EU dolazi veliki broj azilanata i imigranata, što ne ispunjava zahtjeve za evropsku integraciju, dok je Njemačka apelovala na to da Albanija ponovo uspostavi Ustavni sud i kazni službenike krive za korupciju i sprovede reformu pravosuđa.

Raminu ostavku su i ranije ove godine tražili, nakon skandala sa snimcima koji ukazuju na njegovu vezu sa poznatim kriminalcem. Naime, u junu je njemački Bild objavio audio-snimke na kojima mafija vrbuje glasače za Raminu partiju.

Narkomafijaš koji je navodno 2017. godine kupovao glasove za Raminu Socijalističku partiju je Astrit Avdiljaj, vođa bande od 44 ljudi, koji organizuje međunarodnu trgovinu kokainom i heroinom u regionu i oko Drača.

Na snimcima se čuje kako ovaj mafijaški bos u razgovoru s gradonačelnikom Drača dogovara ko će iz Socijalističke partije ući u skupštinu, kao i za koga se kupuju glasovi.

Foto: Vladislav Mitić/RAS Srbija
Foto: Vladislav Mitić/RAS Srbija

Bild je takođe istakao da je od dolaska Rame na vlast uzgoj marihuane proširen na cijelu zemlju i da zajedno sa švercom kokaina i heroina, predstavlja najvažniju privrednu granu Albanije.

Tako je 2017. godine, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Samir Tahiri bio je pod istragom zbog umješanosti u međunarodni organizovani kriminal. Braća Habilaj, poznati i traženi zbog organizovanog kriminala u Albaniji, Italiji i Grčkoj, njegovi su rođaci.

Osim njega, u trgovinu drogom bilo je uključeno više šefova policije. Neki od njih su još uvek u bjekstvu.

Sve su to bili razlozi za velike proteste na ulicama Albanije, kao i za odluku opozicije da bojkotuje lokalne izbore.