Magazin

Zagonetna istorija Srba (45): Magijska prošlost

Antropolozi i etnolozi vrijedno razotkrivaju fascinantnu magijsku prošlost Srbije...

Atanasije Stojković, slika Pavela Đurkovića
FOTO: PAVEL ĐURKOVIĆ/WIKIPEDIA
Atanasije Stojković

Počev od Vuka Karadžića, koji je sakupljao običaje i priče našeg naroda, Natka Nodila, koji je napisao odličnu studiju o staroj vjeri Srba i Hrvata, preko gorostasnog Veselina Čajkanovića, koji je u svojim djelima otkrio značaj magijske kulture Balkana, Radovana Kazimirovića, koji je razotkrivao tajanstvene pojave u našem narodu, sve do etnologa kao što su Sima Trojanović, Tihomir Đorđević, Špiro Kulišić, Aleksandrina Cermanović-Kuzmanović, Dragoslav Srejović, Dragan Bandić, Bojan Jovanović, Sreten Petrović, Radmilo Petrović, Ivan Kovačević, te najnoviji mladi istraživači okultne etnologije Lidija Radulović, Nemanja Radulović, Radmila Radić, Daniel Sinani i drugi.

Rijetko koji narod u Evropi ima toliko bogatu okultnu istoriju; praznovjerje, bajalice, gatanja, vještičarenja mogu se naći na svakom koraku. Jedan od prvih okultnih pisaca u Srba bio je Atanasije Stojković. On je bio savremenik, svjedok i učesnik srpske revolucije i pisac prve fizike kod Srba. Napisao je prvi srpski okultno filozofski roman “Kandor ili otkrovenije Egipetskih tain” 1800. godine. Nemanja Radulović ga u studiji “Podzemni tok” smatra inicijacijskim romanom u egiptologiju, ali i u masonske tajne u koje je Stojković bio posvećen.

U Srbiji je u to vrijeme masonska ideja došla preko interesa za djela Rozenkrojcera i Grofa Kaliostra. Radnja “Kandora” (riječ označava čistog, iskrenog) je vrlo jednostavna i kratka. Glavni junak, mladi Kandor, želi da ide u Egipat “gdje nauke najboljše cvetajut”, da proširi svoje znanje.  Njegovu namjeru sprečava to što se pojavljuje tajanstveni starac, koji ga vodi u prekrasan vrt na skrovito mjesto. Tamo ga starac danima uči i upućuje u tajne mudrosti, prepun masonske egipatske simbolike.

Stojković je najvjerovatnije pripadao ranoj budimskoj loži “Magnanimitas”, kojoj su pripadali i Dositej Obradović i Vuk Karadžić. Roman je napisan mješavinom ruskog i srpskog jezika.

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Zagonetna istorija Srba (31): Nemanjići i bogumili

Zagonetna istorija Srba (32): Sveta loza

Zagonetna istorija Srba (33): Mladost Svetog Save

Zagonetna istorija Srba (34): Sveti Sava i Sion

Zagonetna istorija Srba (35): Mit o Svetom Savi

Zagonetna istorija Srba (36): Dušan Silni

Zagonetna istorija Srba (37): Kosovski mit

Zagonetna istorija Srba (38): Između Turaka i Mađara

Zagonetna istorija Srba (39): Turska osvajanja

Zagonetna istorija Srba (40): Despot Stefan Lazarević

Zagonetna istorija Srba (41): Muzika

Zagonetna istorija Srba (42): Srpski jezik

Zagonetna istorija Srba (43): Latinica i ćirilica

Zagonetna istorija Srba (44): Vuk Karadžić

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu