Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“Zainteresovani smo za razvoj saradnje Rusije i Srpske”: Ruski mediji opširno o posjeti Čubrilovića

Politika
Autor:

Foto: Srna

“Zainteresovani smo za dosljedno proveđenje Dejtonskog sporazuma i razvoj saradnje Rusije i Republike Srpske. Rusija Srpsku smatra glavnim političkim i ekonomskim partnerom u Bosni i Hercegovini i vjerujemo da će ova vaša posjeta ojačati našu međuparlamentarnu saradnju, ali i ukupne odnose između Rusije i Republike Srpske”.

Rekla je to predsjednica Savjeta Federacije Federalne skuštine Valentina Matvijenko tokom susreta sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem o kojoj ruski mediji opširno izvještavaju.

Ruska gazeta ističe da ruske vlasti veoma cijene konstruktivnu saradnju sa Republikom Srpskom i da su opredijeljene za jačanje svih vidova te saradnje, a posebno za stalno jačanje međuparlamentarnih odnosa.

– Rado se sjećamo naše posjete prošle godine, prijateljske atmosfere, gostoprimstva i topline s kojom je dočekana naša delegacija u Republici Srpskoj – prenosi Ruska gazeta riječi Valentine Matvijenko.

Ruska gazeta piše i da je predsjednik Narodne skupštine Srpske istakao da je prošlogodišnja posjeta Valentine Matvijenko Republici Srpskoj bila važan događaj ne samo za njene stanovnike, već i za cijelu Bosnu i Hercegovinu, te je uputio poziv delegaciji Ruske Federacije da ponovo posjeti Republiku Srpsku koji je gospođa Matvijenko prihvatila.

Mediji prenose i izjavu predsjednika Čubrilovića da su Srbi u Bosni i Hercegovini zahvalni Rusiji na podršci koju im pruža.

– Naša posjeta Ruskoj Federaciji važna je za cijelu zemlju, a ne samo za Republiku Srpsku. Naš svaki korak prema Rusiji pomno se prati i on kod jednih izaziva odobravanje, a kod drugih bijes. Kada je riječ o Repubici Srpskoj, mi smatramo da je saradnja sa Rusijom veoma važna i da se njeni stavovi ne mogu i ne smiju ignorisati, nego naprotiv – rekao je Čubrilović.

Kako izvještavaju ruski mediji, na sastanku je bilo riječi o pitanjima bilateralne saradnje, te jačanju kulturnih i političkih odnosa Ruske Federacije i Republike Srpske.

Sagovornici su saglasni da se stavovi Rusije i Srpske podudaraju kada je riječ o većini međunarodnih pitanja.

– Svjesni smo da su patriotske snage, zainteresovane za dosljedno provođenje Dejtonskog sporazuma i razvoj saradnje s Rusijom, na posljednjim izborima dobile veoma široku podršku stanovnika Republike Srpske – rekala je Matvijenko, a izvještavaju ruski mediji.

Mediji prenose i riječi predsjednika Čubrilovića koji je istakao da se bivši predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je sada predsjedavajući Predsjedništva BiH,  nada susretu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tokom Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu početkom juna.

Predsjednik Narodne skupštine nakon sastanka sa Valentinom Matvijenko dao je intervju za televizijski kanal Vmeste-RF.

On će se danas, drugog dana zvanične posjete Moskvi sastati sa poslanicima ruske Dume Jevgenijem Primakovim, koji je i predsjednik organizacije Ruska humanitarna misija, te Anatolijem Karpovim, koji je bivši svjetski šampion u šahu.

Kasno poslije podne planiran je i susret predsjednika Čubrilovića sa  predsjednikom Komiteta za međunarodne poslove Savjeta Ruske Federacije Konstantinom Kosačevim.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO