Društvo

"Zaklali su ga potomci onih koji su ga klali 1941.": Još se čeka pravda za 60 srpskih žrtava iz Podravanja

U Crkvi Svete velikomučenice Marine u Podravanju kod Srebrenice služen je parastos za 60 mještana ovog sela poginulih u posljednjem ratu, od kojih je 32 civila i vojnika ubijeno na današnji dan 1992. godine.

"Zaklali su ga potomci onih koji su ga klali 1941.": Još se čeka pravda za 60 srpskih žrtava iz Podravanja
FOTO: SRNA

Služenjem parastosa i prisluživanjem svijeća za pokoj duša poginulih, nekoliko desetina mještana, saboraca i članova porodica stradalih, obilježilo je danas 26 godina od pogibije 32 mještanina ovog sela, među kojima je osam Perendića, po sedmoro Marinkovića i Šaraca, te po četvoro Nikolića i Jovanovića.

Delegacije opštine i Boračke organizacije Srebrenice položile su cvijeće kod spomen-ploče poginulima, koja je postavljena na zid hrama.

Predsjednik srebreničke Boračke organizacije Gojko Simić rekao je da je prije 26 godina u Podravanju počinjen stravičan zločin nad Srbima i da ni Haški tribunal, niti pravosuđe BiH nikoga nisu procesuirali, što pokazuje jednostranost rada tih sudova i ukazuje na nepravdu koja se čini Srbima.

Žalosno je da za zločin nad Srbima u Podravanju, kao i za brojne druge zločine počinjene nad srpskim civilima u Srebrenici i okolini, niko od Bošnjaka nije odgovarao, dok su za stradanje bošnjačkih vojnika Srbi kažnjeni sa više od 1.000 godina zatvora, što pokazuje da međunarodni i domaći sudovi i tužilaštva rade pristrasno, optužujući samo Srbe – istakao je Simić.

On je naveo da su Srbi taoci Tužilaštva i Suda BiH i da nema slobode srpskom narodu u BiH kao ni suživota i pomirenja dok i počinioci zločina nad Srbima ne budu osuđeni za nedjela, ubistva, klanja i mučenja srpskih civila.

– Primjer optužnice protiv vođe udruženog zločinačkog poduhvata Nasera Orića za ubistvo samo tri od oko 3.500 Srba ubijenih u srednjem Podrinju pod njegovom komandom, naredbom i ličnim učešćem u kontinuiranom planiranju, organizovanju, mučenju i ubijanju Srba – govori o licemjerstvu i pristrasnosti Tužilaštva BiH – ocijenio je Simić.

On je poručio da su ovdje pale nevine srpske žrtve braneći svoje kuće i nejač, što sve obavezuje i da se zbog ovih i ostalih žrtava ne dozvoli ukidanje Republike Srpske i njenih obilježja, jer je ona jedina garancija srpskog opstanka i slobode na prostorima zapadno od Drine.

Polovina ubijenih u Podravanju bili su civili, žene, starci, djeca i nepokretne i slijepe osobe.

Član Odbora za obilježavanje srpskog stradanja Srebrenica Miloš Milovanović rekao je da poginuli nisu zaboravljeni i da se neće odustati od borbe za pravdu i istinu, te da počinioci zločina nad Srbima moraju odgovarati.

Foto: Srna
Foto: Srna

– Srpski narod mora da se prisjeća svojih najdražih koji su dali živote za našu slobodu i Republiku Srpsku i ne smijemo prestati da se borimo za istinu i pravdu – rekao je Milovanović, ističući da se nikada neće odustati od traženja odgovornosti počinilaca tih zločina.

Milovanović napominje da u Srebrenici nema skoro nijedna srpska porodica da nije imala žrtava u posljednjem ratu i ne može se prihvatiti nametanje jednostranih sudskih odluka koje vode ukidanju ovlaštenja, a kasnije imena i postojanja Republike Srpske i poništavanja vrijednosti Dejtonskog sporazuma.

Na današnji dan prije 26 godina jake muslimanske snage iz Srebrenice i Žepe opkolile su razuđeno planinsko selo Podravanje i njegove zaseoke, presjekle jedinu putnu komunikaciju prema Milićima i krenule u artiljerijsko-pješadijski napad.

Naoružani muškarci pružili su otpor i borba je trajala cijeli dan. Ubijena su 32 mještanina, a nakon borbe prsa u prsa u večernjim časovima neki su se probili i uspjeli živi da izađu iz okruženja.

Bratunački profesor Miloš Mitrović, rodom iz ovog sela, rekao je da su mu na današnji dan u Podravanju ubijeni majka Ruža, koja je imala 65 godina, i stric Mihajlo, koji je kasnije nađen bez glave.

– Stric Drago Mitrović koji je preživio ustaško klanje u Drugom svjetskom ratu i živio bez moći govora sa traumama ponovo je prije 26 godina uhvaćen i zaklali su ga potomci onih koji su ga klali 1941. Godine. To je jedinstven slučaj da jedan čovjek doživi dva klanja u dva rata za 67 godina – naveo je Mitrović.

On je istakao da su neki Srbi, koji su bili skriveni u blizini, čuli da mu je koljač rekao “preživio si ćeteres prvu, a sada sigurno nećeš” i odsjekao mu glavu, što znači da ga je lično poznavao.

Više od polovine ubijenih u Podravanju bili su civili, među kojima je sedam žena.

Svih 120 kuća i ostali privredni i pomoćni objekti u Podravanju tog dana su spaljeni, a prethodno je opljačkana sva srpska imovina.

Od 120 zapaljenih kuća u Podravanju – 80 još nije obnovljeno. Selo još nema vodu, a neke staračke porodice, koje su bile prinuđene da se vrate na svoja imanja, još žive u neuslovnim prostorima i podrumima porušenih kuća jer nisu dobili donacije za obnovu.