Društvo

Zakon predvidio ovakve slučajeve: Mika Aleksić protiv optužbi za silovanje svojih učenica se brani da je IMPOTENTAN

Odbrana Miroslava Mike Aleksića (68), osumnjičenog za osam silovanja i šest polnih uzmeniravanja svojih učenica u prostorijama njegovog kulta u centru Beograda, najverovatnije će se zasnivati na tvrdnji da je Aleksić impotentan.

Zakon predvidio ovakve slučajeve: Mika Aleksić protiv optužbi za silovanje svojih učenica se brani da je IMPOTENTAN
FOTO: DEJAN ŽIVANČEVIĆ / RAS SRBIJA

Ipak, pravni stručnjaci ističu da mu to neće biti od velike pomoći jer je Krivični zakonik Republike Srbije već predvidio ovakve slučajeve.

Kako Blic nezvanično saznaje, nekoliko djevojaka je iskazima navelo da je Aleksić prilikom navodnih brutalnih seksualih nasrtaja imao problem sa održavanjem erekcije i da ni u jednoj prilici nije uspio da doživi vrhunac.

Advokat Zoran Jakovljević je danas pokušao da iskoristi te činjenice navodeći da će se odbrana Miroslava Mike Aleksića bazirati na informaciji da mu je prije nekoliko godina odstranjena prostata, te da on zbog toga “nije mogao da počini silovanje”.

Jakovljević je za Mondo rekao da bi zbog te informacije “svima sve trebalo da bude jasno”.

Ipak, otkrivanje ove informacije iz Aleksićevog zdravstvenog kartona neće mu nimalo pomoći u slučajevima za koji je osumnjičen, jer Krivični zakonik drugačije definiše čin silovanja nego što je to slučaj u svakodnevnom govoru.

Pročitajte još

Kako je objasnio advokat Svetozar Vujačić, Krivični zakonik Republike Srbije definiše silovanje kao “obljubu ili sa njom izjednačen čin upotrebom sile ili pretnjom da će neposredno napasti na život ili tijelo tog ili njemu bliskog lica”.

– To u praksi znači da nije neophodno da dođe do polnog odnosa da bi neko bio optužen za silovanje, već se osoba može fizički primorati na seksualne radnje – ističe advokat Vujačić.

Vujačić je dodao i da bi se ovaj Aleksićev zdravstveni problem mogao vještačiti ukoliko bude bio pomenut na suđenju.

– Ukoliko osoba koje je optuženo za silovanje zaista ima zdravstveni i medicinski nedostatak koji onemogućava ovakvu radnju, sudski vještak će to utvrditi zdravstvenim pregledom. Ukoliko postoji bilo kakva sumnja u to, iz bilo kog razloga, pregled će obaviti odbor sudskih vještaka – rekao je Vujačić.

Drugi advokati s kojima je Blic kontaktirao smatraju da bi argument Aleksićeve navodne impotencije mogao čak da bude iskorišćen protiv njega, jer bi mogao da uputi na motiv seksualne frustriranosti koja je Aleksića možda navela da, navodno, seksualno napada svoje učenice.

FOTO: DEJAN ŽIVANČEVIĆ, MILAN ILIC / RAS KOMBO
FOTO: DEJAN ŽIVANČEVIĆ, MILAN ILIC / RAS KOMBO

Podsjetimo, samozvani učitelj glume i vođa kulta ličnosti u samom centru Beograda Miroslav Mika Aleksić (68) nalazi se u pritvoru zbog sumnje da je počinio krivična djela osam silovanja i šest seksualnih zlostavljanja. Sve žrtve, koliko je za sada poznato, bile su polaznice njegove takozvane škole.

Slučaj je u javnost dospio kada je mlada glumica Milena Radulović u ekskluzivnoj ispovijesti za Blic ispričala da ju je Aleksić silovao kada je imala 17 godina i da se to ponovilo nekoliko puta.

Ispovijest za Blic dala je i njena koleginica Iva Ilinčić koja je iznela tvrdnje o funkcionisanju priprema za zlostavljanje u Mikinoj takozvanoj školi. Ona tvrdi da je od Aleksića pretrpela seksualno zlostavljanje, ali da nju nije silovao.

I Milena Radulović i Iva Ilinčić kažu da su Aleksića kada su otkrile da je on, navodno, silovao još jednu maloljetnu polaznicu takozvane škole glume.