Banjaluka

ZAKONE USKLADITI S PRAKSOM Radojičić s ministarkom Jujić o više aktuelnih tema

Gradonačelnik Igor Radojičić razgovarao je danas s ministarkom uprave i lokalne samouprave Senkom Jujić o više aktuelnih tema iz domena rada lokalnih zajednica.

ZAKONE USKLADITI S PRAKSOM Radojičić s ministarkom Jujić o više aktuelnih tema
Foto: Grad Banjaluka

Kako  je saopšteno iz Gradske uprave, Radojičić je nakon sastanka istakao da je aktuelna epidemija korona virusa, između ostalog, ukazala na potrebu usklađivanja zakonodavstva s praksom, pošto je u praksi uočeno dosta neusklađenosti i pravnih praznina.

Potrebno je razraditi i preciznije definisati šta znači vanredno stanje, a šta vanredna situacija i šta su čije nadležnosti. Takođe, razgovarali smo i o Zakonu o zaštiti i spasavanju stanovništva, Zakonu o sprečavanju širenja zaraznih bolesti, ali i o zakonima koji definišu broj radnika u lokalnim upravama – rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, kriterijum o broju radnika u gradskim i lokalnim upravama je u Banjaluci doveden u pitanje popisom stanovništva, jer postoji više punoljetnih građana s pravom glasa nego registrovanih stanovnika.

Ministarka Senka Jujić naglasila je da je njen cilj obilaska lokalnih zajednica da se upozna s problemima koji postoje u gradovima i opštinama.

– Na današnjem razgovoru s gradonačelnikom Banjaluke složili smo se da je potrebno razraditi i preciznije definisati šta znači vanredno stanje, a šta vanredna situacija. Ministarstvo je i do sada imalo dobru saradnju s Gradskom upravom i nadam se da će isto tako biti i u vremenu koje je pred nama – zaključila je Jujićeva.