Biznis

ZAMKA IZ KOJE SE TEŠKO IZLAZI Ovo su jasni signali koji govore da vam posao UNIŠTAVA ŽIVOT

Gomilanje nezadovoljstva narušava zdravlje radnika, tvrdi psihoterapeut Ejmi Morin.

ZAMKA IZ KOJE SE TEŠKO IZLAZI Ovo su jasni signali koji govore da vam posao UNIŠTAVA ŽIVOT
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Morin kaže da neprijateljsko radno okruženje uništava život radnika, a ekstremni slučajevi vode u depresiju. Prema njenim riječima, problem nastaje kada radnici ulete u zamku iz koje teško izlaze.

Loše raspoloženje na poslu stvara spiralu nezadovoljstva koja utiče na misli i ponašanje. Često razmišljanje o negativnim stranama posla, donosi manjak produktivnosti i loše osjećaje – objašnjava Morin.

Svi imaju loše dane na radnom mjestu. Problem nastaje kada zaposlenik počne dan bez volje, a radno vrijeme provodi na rubu suza.

Ovo su jasni signali koji govore da posao uništava život zaposlenika.

Stalno razmišljanje o poslu: Vikend je rezervisan za odmor i opuštanje. Kada zaposlenik dođe kući, a mislima je na sastanku koji nije protekao kako bi trebao, kvalitet privatnog života je ugrožen.

Stalna briga o poslovnim obavezama povezana je s pojavom depresije. Morin kaže da mnogi radnici zbog toga ne uživaju u svom slobodnom vremenu.

Stalne žalbe: Nezadovoljni zaposlenik troši puno vremena i energije pokušavajući dočarati prijateljima i porodici koliko mu je teško. Ispovijedanje donosi trenutno olakšanje, ali i oduzima mentalnu snagu.

Druženje s kolegama iscrpljuje: Svakome je potrebno da se nekada osami, ali zadovoljni radnici uživaju s kolegama. Ako posao opterećuje, propuštaju se prilike za druženje jer razgovor sa saradnicima iscrpljuje.

Negativne misli vezane za posao: Sumorna atmosfera na radnom mjestu donosi pesimizam. Mnogi radnici tada misle da nikada neće dobiti unaprjeđenje ili se kaju zbog određenih poslovnih poteza.

– Unutrašnji monolog ubija samopouzdanje – objašnjava Morin.

Odbacivanje dobrih strana posla: Psihička slabost čini da zaposlenik uvijek sagledava mane posla. Čak i kada se dogodi niz pozitivnih stvari, zaposlenik pada u očaj zbog beznačajnog problema. Loše raspoloženje čini da sva pozitivna iskustva postanu nevažna, piše Business insider.

Zdravstveni problem: Depresija ne utiče samo na mentalno zdravlje. Često se manifestuje bolovima u trbuhu, glavoboljom i ostalim tegobama. Ugrožen je imunitet zaposlenika pa su uslijed psihičkog nezadovoljstva skloni prehladama i drugim bolestima.

Teško ustajanje iz kreveta: Kada zaposlenik zna da ga na poslu očekuje nevolja, najradije bi prespavao radni dan.

– Teško je ustati iz kreveta s radošću, kada postoji strepnja od dana koji slijedi – objašnjava Morin.

Razdražljivost: Strpljenje nije osobina zaposlenika koji su nezadovoljni svojim poslom. Uzrok svađe s nadređenim može biti i potpuno bezazleno pitanje o rokovima za izvršenje radnog zadatka.

Lažna bolovanja: Kada je posao uzrok fizičkih i psihičkih problema, zaposlenik čini sve kako bi izbjegao odlazak u firmu.

Učinak rada postaje nevažan: “Odgađanje obaveza, odsutnost i greške znakovi su pada zanimanja zaposlenika”, objašnjava Morin.

Radi se o ishodu negativnih projekcija zaposlenika uslijed nezadovoljstva koje traje mjesecima. Kada kvaliteta rada nije na zavidnom nivou kazne, i otkazi su logičan epilog.

Nedjeljno popodne ispunjeno strahom: Nezadovoljni zaposlenik ne voli nedjelju. Zebnja ispunjava njegovu dušu pri pomisli da se približava ponedjeljak.

– Napetost je česta pojava, a veliki broj zaposlenika u tim trenucima osjećaju tugu – objašnjava Morin. Anksioznost se javlja zbog pomisli da je kraj vikenda, a razmišljanja o poslovnim obavezama kvare slobodno vrijeme.

Prihvati notifikacije