Digitalna Srpska

ZANIMLJIV POTEZ Vocap bi mogao postati primarna aplikacija za komunikaciju

Vocap bi mogao omogućiti korisnicima da se unutar te aplikacije dopisuju s korisnicima koji koriste druge, konkurentske platforme, što će oduševiti korisnike koji bi u tom slučaju s cijelom komunikacijom mogli upravljati samo s jednom aplikacijom.

vocap alikacija telefon
FOTO: TECHNOLOGY GYAN/YOUTUBE/SCREENSHOT

U teoriji, to bi značilo da bi putem Vocapa mogli dobiti i poslati poruku korisnicima na Viber, Mesendžer, Signal i druge komunikacijske aplikacije.

Dakle, više ne bi morali preuzimati posebne aplikacije samo kako bi komunicirali s nekoliko osoba, već svu svoju komunikaciju mogu vršiti samo putem Vocapa. Tako, ako neko koristi Signal, nećete morati preuzeti Signal kako biste komunicirali s tom osobom, već joj možete slati poruke preko Vocapa.

Ipak, u praksi još nije poznato šta ekipa iz Zakerbergove kompanije smjera za svojih više od dvije milijarde korisnika, odnosno s kojim bi sve komunikacijskim platformama Vocap mogao biti kompatibilan, a to bi trebali saznati u bliskoj budućnosti.

Pročitajte još

Posljednje dvije godine Vocap radi na načinu kako bi i drugim aplikacijama omogućio korišćenje njihove platforme i time omogućio komunikaciju korisnika između različitih platformi, a sve to, što je najvažnije, zadržavajući „end-to-end“ enkripciju kojom se štiti privatnost i sigurnost tih poruka.

– Postoji napetost između načina na koji možemo ponuditi interoperabilnost s trećim stranama, a da u isto vrijeme sačuvamo privatnost, sigurnost i integritet Vocapa – komentarisao je za Vajerd jedan od direktora iz Vocapa Dik Brauer i dodao: Mislim da smo prilično zadovoljni s time gde smo stigli.

Interoperabilnost u Vocapu, ali i u još jednoj Metinoj aplikaciji, Mesindžeru, na početku će se fokusirati na slanje tekstualnih poruka, slika, videa, datoteka i glasovnih poruka između samo dvije osobe. Grupni razgovori i glasovni pozivi takođe su u planu, ali ne odmah.

Brauer naglašava i kako će sami korisnici odlučiti da li žele da komuniciraju putem Vocapa s drugim komunikacijskim platformama ili ne, a onima koji se odluče na to, poruke iz aplikacija trećih strana pojaviće se u posebnom inboksu. Razlog za to je, objasnio je ovaj direktor iz Mete, to što te mreže prilično drukčije i korisnicima neće moći da omoguće isti nivo bezbijednosti i privatnosti kao i na sopstvenoj platformi.

Komunikacijske aplikacije koriste sopstvene konfiguracije i različite protokole i koriste različite standarde po pitanju privatnosti, objasnili su na Vajerdu zašto proces implementacije interoperabilnosti nije jednostavan. Vocap na njemu radi više od godinu dana, pa će i dalje biti potrebno neko vrijeme dok ova mogućnost postane dostupna na toj platformi, piše Kurir.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije