Društvo

ZARAŽENI, A ŠETKAJU SE PO GRADU Mnogi ne poštuju izolaciju, a zbog toga mogu da završe u ZATVORU

Nakon najava nadležnih organa da će mjere u borbi protiv korona virusa biti pooštrene, kontrola njihovog poštovanja pojačana, a kažnjavanje rigorozno, veliki brog građana ozbiljno je shvatio situaciju u kojoj se Srbija nalazi. Ali ipak, postoje pojedinci koje nije briga za njihove sugrađane, mjere ne poštuju, a mogu da nanesu nesagledivu šetu po javno zdravlje – jer se sa pozitivnim Kovid-19 nalazom šetaju ulicama, parkovima, prodavnicama.

ZARAŽENI, A ŠETKAJU SE PO GRADU Mnogi ne poštuju izolaciju, a zbog toga mogu da završe u ZATVORU
Foto: Zoran Ilić/RAS Srbija

Redakciji Blica javila se danas zabrinuta čitateljka iz ulice Dragana Rakića u Zemunu, u kojoj, prema tvrdnjama komšija, četvoročlana porodica koja je kovid pozitivna, krši propisane mjere samoizolacije. Oni redovno napuštaju svoj dom, odlaze u kupovinu, šetaju psa i tako dolaze u kontakt sa velikim brojem ljudi čije zdravlje mogu ozbiljno da ugroze.

Čitava porodica je zarađena, sin ima visoku temperaturu i on ne izlazi iz kuće. Majka i otac izlaze redovno, do prodavnice, šetaju psa. Kada smo vidjeli da izlaze komšije su bile jako uznemirene, pitali su ih “kako možete tako da se ponašate”. Veoma smo zabrinuti, u ovom naselju ima mnogo male djece – kaže S.M.

Navodi da se, zajedno sa komšilukom, obraćala nadležnim organima, ali da je reakcija izostala, samo su “prebacivali loptu” sa jedne institucije na drugu, navodeći da “nisu nadležni”.

– Obraćali smo se policiji, Komunalnoj miliciji, Ministarstvu zdravlja. Uopšte ne znam ko je nadležan da kontroliše ljude koji su u samoizolaciji – dodaje ona.

Procedura identična onoj na početku epidemije

Kako navode iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, procedura za one koji su pozitivni, bilo sa simptomima ili bez njih, identična je onoj na početku epidemije.

Tako će policija u saradnji sa sanitarnom inspekcijom kontrolisati da li zaraženi pacijenti bez simptoma, koji se liječe u kućnim uslovima, poštuju mjeru samoizolacije

– Moraćemo da vratimo sve ono što smo radili ranije, a to je telefonsko kontrolisanje i kažnjavanje – rekao je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

Nakon što se za osobu otkrije da ima korona virus, sanitarna inspekcija joj izdaje rješenje o obaveznoj samoizolaciji u kojoj osoba mora biti do dva uzastopna negativna testa.

Onaj ko izlazi iz propisane samoizolacije narušava javno zdravlje, što se može tretirati kasnije novčanom kaznom po Krivičnom zakoniku, ali i kaznom zatvora do tri godine.

Kon: Ne možemo da se oslonimo na svijest građana.

Šef Kriznog štaba Vlade Srbije epidemiolog dr Predrag Kon istakao je danas da svi zaraženi moraju da ostanu izolovani.

On je govoreći o ljudima u samoizolaciji rekao da ne možemo da se oslonimo na svijest građana.

– Očekujem smirivanje situacije ako građani shvate da su maske najvažnija stvar. Za nedjelju-dvije mogu da se vide efekti – rekao je Kon.

Pooštravanje kontrole

Nadležni su odlučili da praksu kontrolisanja onih koji moraju neko vrijeme da ostanu u svojim kućama i vrate. Tako će policija u saradnji sa sanitarnom inspekcijom kontrolisati da li zaraženi pacijenti bez simptoma, koji se liječe u kućnim uslovima, poštuju mjeru samoizolacije.

– Moraćemo da vratimo sve ono što smo radili ranije, a to je telefonsko kontrolisanje i kažnjavanje – rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.