Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“ZASLUŽUJU DOŽIVOTNU ROBIJU” Srbi osuđeni zbog prebijanja Amerikanca ponovo na sudu

Hronika
Autor:

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Ponovljeno suđenje za ubistvo američkog studenta Bakarija Hendersona (22) na Zakintosu 2017. godine, za koje su petorica Srba i jedan britanski državljanin bosanskog porijekla osuđeni na kazne zatvora od pet do 10 godina, trebalo bi da opočne 8. januara.

Ovo je američkom portalu CBS Austin potvrdila majka Bakarija Hendersona, rekavši da se nada da će ovog puta pravda biti zadovoljena i da će grčko pravosuđe uvidjeti da osuđeni zaslužuju veće kazne.

– Sve što sada možemo jeste da sačekamo i vidimo šta će grčki pravosudni organi uraditi ovog puta. Sjedimo, čekamo, molimo se i nadamo da ćemo ovog puta ishod biti bolji – rekla je Džil Henderson, Bakarijeva majka ističući, kao i ranije, da osuđenici zaslužuju doživotne kazne.

Prije godinu dana, petorica Srba osuđena su na kazne zatvora od pet do 10 godina zbog nanošenja teških tjelesnih povreda Amerikancu Bakariju Hendersonu, dok su dvojica mladića oslobođena optužbe. Oni su osuđeni za krivično djelo teške tjelesne povrede, a ne za teško ubistvo kako je to tvrdilo tužilaštvo tokom postupka.

Najvišu kaznu dobio je Dušan Ranković od 10 godina zatvora, Miloš Ilić, Stefan Stojanović i Nemanja Ristić dobili su po devet godina zatvora, kao mlađi punoljetnici, dok je Miloš Senić dobio pet godina zatvora. Amir Omardžić, engleski državljanin, bosanskog porijekla, osuđen je na 15 godina zatvora.

Grčko tužilaštvo je na zahtjev porodice ubrzo poslije toga podnijelo žalbu na prvostepenu presudu. Zamjenik javnog tužioca u Patrasu Jorgos Bisbikis rekao je tada da je tražio da se šestorki ponovo sudi, ali i grčkom državljaninu koji je oslobođen, i to ne samo za krivično djelo teške tjelesne povrede, već i teško ubistvo.

Kako je Hendersonova majka izjavila za CBS Austin, porodica želi da se Stejt department uključi u slučaj, zbog čega im se i obratila, ali da odgovor zasad nije dobila. S druge strane, u zvaničnom saopštenju Ministarstvo inostranih poslova SAD navelo je da će američka ambasada u Grčkoj pratiti ponovno suđenje i pružiti svu potrebnu asistenciju.

Amerikanac Bakari Henderson (22) iz Teksasa je pretučen na Zakintosu, a o scenariju koji je prethodio brutalnom prebijanju, govorilo se iz nekoliko uglova. Od zadobijenih povreda je ubrzo preminuo, a iza krvavog obračuna ostalo je da svjedoči nekoliko video-snimaka sa sigurnosnih kamera, prema kojoj je grčka policija rekonstruisala događaj.

Kako su tada pisali grčki mediji mediji, ključan je bio Bakarijev “selfi” s jednom konobaricom, na kojem se vidi da je pijan pokušao da je privuče radi slikanja, ali da ga je ona odgurnula, što je izazvalo intervenciju “izbacivača” kluba, a potom i kavgu gostiju sa Amerikancem i napad na njega.

Ubrzo je nastala opšta tuča, a Henderson je pobegao iz lokala. Na jezivom snimku vidi se kako ga grupa mladića sustiže kod jednog automobila, obara na pod i nanosi mu udarce rukama i nogama.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO