Društvo

ZAŠTO JE KRČO ZAMIJENIO KRDŽU Iza kulisa smjene direktora u Rasadniku "Šuma RS"

U tektonskom potresu u “Šumama RS” već su pala tri direktora šumskih gazdinstava, i to onih šumarija, koje su najbogatije šumom, a zabilježile su najveće gubitke u prvoj polovini ove godine.

ZAŠTO JE KRČO ZAMIJENIO KRDŽU Iza kulisa smjene direktora u Rasadniku "Šuma RS"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Pažnju javnosti je privukla i današnja izjava premijera RS Radovana Viškovića, koji je pred poslanicima Narodne skupštine RS i pred TV kamerama ponovio da ne odustaje od istrage u “Šumama RS” i da će zbog milionskih gubitaka uskoro “biti i krivičnih prijava”.

U cijeloj toj gužvi, “ispod radara” je promakla smjena na čelu Centra za sjemensko rasadničku proizvodnju u Doboju, organizacionog dijela “Šuma RS”, koji je u narodu poznatiji kao Rasadnik.

Rasadnik je, naime, do sada akumulirao oko 4 miliona KM gubitaka, što nije malo, ali nije ni mnogo, u odnosu na šumska gazdinstva gubitaše.

– Mislim da u ovom slučaju gubici nisu bili presudni za smjenu, ali je bilo drugih problema. Uz to, ovo je bio dobar trenutak da se u opštoj gužvi “popeglaju” neki međupartijski dugovi – kaže izvor Srpskainfo, blizak lokalnim čelnicima političkih partija u Doboju.

Pročitajte još

Naime, smijenjeni direktor Rasadnika Nikola Miličević, u Doboju poznatiji po nadimku Krdžo, bio je kadar “starog” SNSD, odnosno Uroša Gostića, koji je izgubio uticaj i u Doboju i u Dodikovoj stranci.

Kormilo je preuzela takozvana “Obrenova grupa”, koja je u podjeli plijena dobila i mjesto diretkora Rasadnika. Tako je Krdžina smjena bila “spakovana” još prije dva i po mjeseca, o čemu je pisala Srpskainfo. Kako navode naši izvori, ovaj agronom, koji je ranije bio direktor pekare i zemljoradničke zadruge, izdejstvovao je privremeno odlaganje smjene.

– Međutim, on to vrijeme nije iskoristio kako treba. Naprotiv, ulazio je u sukobe sa svima, što mu sigurno nije koristilo, pa su mnogi jedva dočekali da ga se riješe – kaže izvor Srpskainfo.

Njegov nasljednik, Milovan Krčo, kadar “Obrenove grupe” u dobojskom  SNSD-u je, navodno, lični izbor Obrena Petrovića. Ovaj pravnik porijeklom je iz Sarajeva ranije je bio direktor Toplane i Šumskog gazdinstva u Doboju. Presudni kvalitet mu je to što je komunikativan i što “zna s ljudima”, pa je tako, iako nikad nije bio istaknut kao partijski kadar, uvijek znao s kim treba biti dobar. Danas je dobar sa Obrenom Petrovićem.