Društvo

ZAVRŠEN PROTEST Kordoni policije razdvajali desničare i aktiviste koji protestuju protiv murala Ratku Mladiću (FOTO, VIDEO)

Protest na Cvetnom trgu u organizaciji civilnog sektora pod nazivom "Mural mora pasti" je završen.

ZAVRŠEN PROTEST Kordoni policije razdvajali desničare i aktiviste koji protestuju protiv murala Ratku Mladiću (FOTO, VIDEO)
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RAS SRBIJA

Protestni skup je počeo nešto prije 18 časova uz prisustvo organizacija koje se zalažu za skidanje murala haškom osuđeniku Ratku Mladiću, a sa druge strane dvije frakcije desničara koje se protive tome.

Kako je javio reporter Blica sa lica mjesta, na terenu su bile prisutne velike snage policije koje su sprečavale da dođe do sukoba suprotstavljenih strana.

Kordon policije okružio je navijače Partizana koji su kod Treće beogradske gimnazije koja se nalazi u Njegoševoj ulici, dok sa druge policija je ispred pristalica Levijatana na čelu sa Pavlom Bihalijem koji se nalaze na samom Cvetnom trgu.

Među prisutnima koji protestuju protiv murala bio je i Dobrica Veselinović iz “Ne davimo Beograd”, kao i Staša Zajović iz “Žena u crnom” i Aida Ćorović.

Blic navodi da su dok su trajali govori prisutnih, pristalice Levijatana svo vrijeme provocirale povicima “Aida, Srpkinjo”, “Ustaše” i pokličima u slavu Ratka Mladića.

Na kraju obraćanja predstavnika organizacija koje se zalažu protiv murala haškom osuđeniku Ratku Mladiću došlo je do pojačanih tenzija, organizatori protesta i pripadnici pokreta Levijatan približili su se jedni drugima i nastavili vrijeđanje. Bihali i njegovi sljedbenici uputili su povike Aidi Ćorović: “Dođi, zlatokosa” kao i “Vrati se tamo gdje si se rodila”.

Nakon što se dio okupljenih razišao, pristalice Levijata pocijepali su parole koje su donijeli organizatori protesta na kojima piše: “Mural mora pasti”.

Podsjećamo, mural Ratku Mladiću osvanuo je na zgradi u Njegoševoj ulici na Vračaru još u julu, a od prije  nekoliko dana razlog je protesta dvije suprotstavljene strane.

Policija je tokom prethodnih dana dežurala na toj lokaciji kako bi, kako je navedeno, spriječila potencijalne sukobe, a prije nekoliko dana privedena je i aktivistkinja Aida Ćorović koja je bacila jaja na mural, nakon čega su se građani, političari i NVO u znak protesta okupili kod murala.

Prihvati notifikacije