Banjaluka

"Zbog kašnjenja mogli bismo ostati bez radnika" Iz Udruženja osoba sa invaliditetom tvrde da im grad NIJE ISPLATIO NOVAC za personalnu asistenciju

Predstavnici banjalučkog odbora Udruženja osoba sa invaliditetom poručili su danas da im grad nije isplatio sredstva za personalnu asistenciju za decembar 2023. i januar ove godine za ova lica, zbog čega je pružanje ove usluge dovedeno u pitanje.

"Zbog kašnjenja mogli bismo ostati bez radnika" Iz Udruženja osoba sa invaliditetom tvrde da im grad NIJE ISPLATIO NOVAC za personalnu asistenciju
FOTO: SRNA

Predstavnik Gradske organizacije slijepih Banjaluka Radomir Radanović rekao je da se otežano odvija realizacija ostvarivanja prava na personalnu asistenciju sredstvima kojima raspolažu jer u 2024. godine nije povećan iznos za te namjene.

– Vrlo teško pronalazimo radnike koji bi realizovali tu uslugu, pa ćemo zbog kašnjenja isplate ostati i bez radnika koji su u to trenutno uključeni – rekao je Radanović novinarima ispred Gradske uprave.

Predsjednik Udruženja distrofičara Banjaluka Radovan Ristić pozvao je resorno ministarstvo, Gradsku upravu i Centar za socijalni rad da im objasne kako sa minimalnom cijenom od osam KM za ovu uslugu realizuju te aktivnosti.

– Imali smo asistente koji korisnicima uključuju kiseonik, a rizikovali su i svoje živote pomažući onima koji su pored osnovne bolesti bili pozitivni i na virus korona. Ukoliko se ova usluga ukine u Banjaluci, uslijediće žestoki protesti jer ljudima životi zavise od ove usluge – rekao je Ristić i dodao da Udruženje distrofičara ima 35 korisnika.

Pročitajte još

Prema njegovim riječima, iz Gradske uprave su obaviješteni da im Centar za socijalni rad nije proslijedio nalog za isplatu usluge za decembar i januar.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu