Politika

„ZBOG VAS JE BABA PILA VODU I ŠEĆER“ Opozicija u parlamentu žestoko se obrušila na RTRS, Milinović odgovorio

Na dnevni red Narodne skupštine stigao je Izvještaj o radu JP Radio – televizije Republike Srpske za 2017. i 2018. godinu sa Planom rada za 2019. godinu i Izvještaj o reviziji finansijskog poslovanja RTRS.

„ZBOG VAS JE BABA PILA VODU I ŠEĆER“ Opozicija u parlamentu žestoko se obrušila na RTRS, Milinović odgovorio
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Nakon što je direktor RTRS Draško Milinović završio uvodno izlaganje, poslanici opozicije su se žestoko obrušili na njega, dokazujući tezu o pristrasnosti Javnog servisa.

Poslanik PDP Jelena Trivić poručila je da informativni program RTRS “ne zaslužuje da se zove tako, nego informativni program vladajuće stranke”.

-Njihove stranačke konferencije prenosite uživo. Da, naše konferencije prenosi neka druga televizija, ali to je privatna televizija. Ovdje postoji Zakon o RTRS, a ja ne znam da postoji zakon o BN, K3 ili nekoj drugoj privatnoj televiziji rekla je Trivićeva.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Potom je, kao pimjer, pomenula izvještavanje RTRS o njoj, u trenutku kada se pojavila na jednom od protesta na Trgu Krajine, u društvu supruga i stranačkih kolega Branislava Borenovića i Mladena Ivanića, kao i o saslušanju u policiji.

-Od te slike ste konstruisali takav prilog da me uveče nazvao nerođeni brat da mi kaže da baba pije šećer i vodu, da je popila nekoliko tableta. Konstrukcija je bila takva kao da sam najveći kriminalac u ovoj zemlji. Drugo, ko je vama dao te informacije da sam saslušana. Ne biste smjeli to da objaviti dok se postupak ne završi. Ovi drugi privatni neka objavljuju, dok ih neko ne tuži za klevetu. Ali vi ste i moj javni servis. Naginjite na neku stranu, ali nemojte toliko. To vrijeđa moju inteligenciju. Imam osjećaj da to niko ne traži od vas. Kada urednik RTRS vodi intervju sa funkcionerom SNSD, mene je sramota. Otkud vam pravo da mog supruga stavljate u taj kontekst? On nije javna ličnost. Što nas više blatite, sve smo jači, samo se odbija od nas. Imam osjećaj da sam razvila neki oklop – rekla je Trivićeva.

Njen stranački kolega Draško Stanivuković je na sjednicu donio iskopirane vijesti o njemu koje je objavio RTRS, ili je prenio pisanje nekih drugih medija, koje je potom – pocijepao, poručujući Milinoviću da će i “njegova karijera tako da završi”.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

-Plaća vas 310.000 domaćinstava sa 28 miliona KM. A vi pišete “Ko je novo čedo engleske obavještajne službe”? Kažete Draško, prenoseći pisanje nekog izmišljenog portala. Sram da vas bude! Zatim “Stanivuković i Pravda za Davida urušavaju RS”. Kažete da je Draško napao Dodika. Šta ćemo s ovim, sud je rekao da nisam. Dočekaću da vam vidim leđa– poručio je Stanivuković Milinoviću.

Poslanik SDS Darko Mitrić prenio je nezadovoljstvo građana koji kažu da neće da plaćaju RTV taksu jer ne gledaju RTRS, bez obzira što je to zakonska obaveza.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

-Kada se gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić pojavi na RTRS, mi se krstimo lijevom i desnom. Zar je moguće da u Bijeljini ne postoji ništa lijepo? Zar je moguće da ove godine niste otkupili pravo na prenos Svjetskog prvenstva u košarci? Sram vas bilo. Dalje, nedavno smo zamolili Jelenu Trivić da nam, nakon gostovanja kod vas, ispriča kako je na RTRS. Niko od nas ne zna kako izgleda zgrada RTRS, nikad tamo nismo bili. Idu izbori, nemojte ponoviti grešku da opoziciju nazivate takozvanom. To je sramno – poručio je Mitrić.

Šef Kluba poslanika SDS u NSRS Miladin Stanić izjavio je da je uloga RTRS „sijanje mržnje u Republici Srpskoj“.

-Vi ste glavni proizvođač disharmonije i nesloge među političkim partijama u RS. Vaše izvještavanje je dno dna, subjektivno i obojeno bojama jedne političke stranke. Vi čak nemate mjere ni poštovanja ni prema koalicionim partnerima te političke partije. Vi kopirate potpuno vladajuću stranku i pameću i organizacijom – kazao je Stanić.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Klub poslanika SDS je parlamentu predlažio tri zaključka na Izvještaj o radu RTRS.

-Narodna skupština će formirati Komisiju za javne medije od tri člana vladajućih partija i tri iz reda opozicije u roku od 60 dana. Komisija će donositi odluke konsenzusom, a kvorum čine četiri člana. Komisija za javne medije će u roku od 180 dana u skupštinu uputiti prijedlog izmjena i dopuna zakona o RTRS – glase zaključci.

Generalni direktor RTRS Draško Milinović rekao je da se RTRS-u više duguje nego što ova televizija ima duga.

-Vodimo i sudske sporove kako bismo riješili ove probleme – rekao je Milinović u završnoj riječi.

Prema njegovom mišljenju, niko ne može biti prepreka bilo kakvom jedinstvu u Srpskoj, pa ni RTRS. On je istakao da svi znaju ko su vlasnici firmi kojima se mjeri gledanost televizija u BiH.

Foto: RTRS vijesti/Youtube screenshot
Foto: RTRS vijesti/Youtube screenshot

-Znate ko nije dozvolio razvoj RTRS, niti milimetar? To su rukovodioci Regulatorne agencije za komunikacije BiH, a neću da im navodim imena – rekao je Milinović.

Kada je riječ o broju zaposlenih, Milinović je naveo da je u RTRS zaposleno više od 600 radnika, dok BHRT ima više od 900 zaposlenih, što je jasan pokazatelj.